Следвайте ни

11 780 души с увреждания наети по квотите във фирмите

viber icon

Днес Агенцията за социално подпомагане превежда 3 млн. лева на общините за наетите през тях лични асистенти

През първите 9 месеца, откакто е в сила Законът за хората увреждания, 11 780 човека са започнали работа по заложените в него квоти във фирмите. Това е два пъти повече спрямо същия период на миналата година, като заетостта е на първичния пазар и на субсидирани работни места. Данните са окуражаващи, заяви в Пловдив социалният министър Бисер Петков, който посети Националния център за рехабилитация на слепи. 

Той обаче уточни, че  още е рано за категоричен анализ на резултата от прилагането на квотите. Главна инспекция по труда контролира да се спазват те, като е извършила проверки в 880 предприятия от групата на тези, които са задължени да наемат определен брой хора с увреждания.

От дадената възможност за компенсаторни обезщетения са се възползвали 500 компании за 549 работни места. Ръководствата им са предпочели да изплатят общо над 22 200 лева, вместо да наемат инвалиди. Очакваме след по-дълъг период  тази мярка да даде по-добри резултати, каза министър Петков.

Той добави, че по Националната програма за заетост на хора с увреждания  са постъпили 22 проекта на работодатели  за адаптиране на 56 работни места за хора с увреждания, за което ще бъдат похарчени около 400 000 лева. Социалният министър определи това като скромен резултат, но важна първа стъпка. 

По другата национална програма  - за достъпна  жилищна среда и мобилност, срокът беше кратък, но трябваше да предвидим време за следващите дейности – договори, доставка на платформи, отчитане и разплащане, обясни Бисер Петков. Резултатите към момента са 55 предложени проекта за достъпна жилищна среда, от които комисията е дала светлина на 39 – за 1,8 млн. лева. За преустройване на автомобили са подадени 7 проекта, от които са одобрени 4.

Следващата година процедурите по тези програми ще се обявят по-рано, ще има време за кандидатстване и по-добри резултати, увери  социалният министър.

Той обяви още, че днес Агенцията за социално подпомагане  превежда 3 млн. лева на 217 общини, сред които и Пловдив – по договорите с личните асистенти. Парите са само за септември – първия месец, откакто стартира новата схема, по която са сключени 5483 договора в страната.

Политиката за хората с увреждания остава приоритет в бюджета, увери Бисер Петков. Той подчерта, че тази година бяха заложени допълнително 150 млн. лева, което позволява 650  000 човека повече да получават месечна финансова подкрепа. За следващата година има проект за Постановление на Министерски съвет, с което линията на бедност да стане 363 лева, тоест с 15 лева повече. Тъй като тя е база за помощите, това ще увеличи месечната подкрепа, за което е предвиден ресурс от 22 млн. лева.

Очаквайте подробности от визитата - какво видя министърът в Националния център за рехабилитация за слепи и какво му казаха хората, които не виждат

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?