Следвайте ни

1000 военни, хеликоптери и дронове по границата с Турция

viber icon

Има засилване на мигрантския натиск заради кризата в Афганистан и Военното министерство вече има планове за разполагането на 1050 военни и 145 машини, хеликоптери, дронове и друга техника по границата с Турция, съобщи военният министър Георги Панайотов.

Той обясни, че военните са в състояние да бъдат разположени по границата до 24 часа след издаването на заповед от министъра на вътрешните работи. Към момента обаче още няма подобна необходимост.

Според данни на Панайотов и центровете за настаняване на мигранти все още имат капацитет.

Плановете са били прегледани в началото на август. По протежение на българо-турската граница МО може да разположи до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника - въздухоплавателни средства, хеликоптери, дронове, кораби, колесни машини, наблюдателни пунктове, каза министърът.

Според различни оценки настъплението на талибаните в Афганистан може да доведе до мащабна мигрантска криза. Очакват се до 5 млн. мигранти и бежанци. Някои държави вече обявиха готовност да приемат ограничен брой мигранти. Очаква се и решението на България.

Панайотов каза, че българската държава ще направи всичко необходимо, за да се изтеглят българските граждани от Афганистан.

Засега се знае за общо седем българските граждани, които очакват евакуация от Кабул. Някои от тях вече са поискали да бъдат изведени.

"България е в тесен контакт със съюзници и партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан. Нямаме свой военен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съюзници и партньори", обясни министърът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

бива бива

бива бива

19.08.2021 | 10:27

малееее валерката каква ограда е натворил на "една " кука я е оплел лично....

Отговори
2 1
давй .......

давй .......

19.08.2021 | 10:26

мигрантите в България да ги кастрират на влизане.... и да ги имунизират.....

Отговори
2 1
ред............

ред............

19.08.2021 | 10:21

на тия едали международни дето ще ми създават 10 пола с пут.ки на коляното и уши на задн.ика да им кажем твърдо ...ние разбраме реда така...вие си събирайте талибаните и си правете каквото искате с тях. на нас не ни трябват.... както каза Путин религия религия живот по руски стандарт не харесваш напускаш Русия.....

Отговори
2 1
ред............

ред............

19.08.2021 | 10:18

кечета и патрули....хванат трафикант в затвора за измяна на родината...до живот без право на замяна... възстановяване на гранични войски .....и стреляне на месо няма галене няма жалене....има гранични пропусквателни пунктове който е редовен добре дошъл който е не редовен е му пътя на зад.... но минал нелегално гранична бразда ....сам си сляга присъдата ....

Отговори
2 1
Георги

Георги

19.08.2021 | 10:15

На мигрантите искат ли им ваксинационен паспорт и ПСР-тест?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?