Следвайте ни

100 Кила гневен: Майка ми влезе в болница и почина

Рапърът влезе в лют спор с депутат от ГЕРБ за парите за култура

viber icon

Разгорещен разговор в ефира на БНТ повдигна страшна тайна. Рапърът Явор Янакиев, по-известен с псевдонима си 100 Кила, и депутатът Евгени Будинов обсъждаха  има ли достатъчно пари за артистите в пандемията. 

"Майка ми влезе в болница и почина. Това ли е високото ниво на здравеопазването ни?", попита рапърът. Аз не съм някакъв капацитет, но гледам просто на нещата. Виждам къде закарвам близките ми и що влязат там - не излизат", допълни 100 Кила.

"В световен мащаб е много трудно за хората на културата. В България се справяме доста добре и като случаи, и като здравеопазване, и като мерки също, защото виждам как във Франция, в Италия, в Америка също артистите изобщо не работят.

Тук имаме 30% за театрите, което е трудно, наистина е трудно за всички, но се взимат доста мерки, които са от Министерство на културата за творците. 22 млн. лв, са осигурени само от април досега. Това са пари изцяло за хората за заплати", подчерта Будинов и допълни, че за него парите за култура никога не са достатъчно, но се работи в тази посока.

За следващата година ще има още 25 млн. лв. за българско кино, съобщи Будинов. "Това е бомбастично, това е прецедент. Това са 40 млн. за българско кино, никога не са били толкова много", коментира той.

Въпросът е как ще ги усвояват тези мерки артистите, запита 100 кила. Но какво прави човек, който е дал много на културата, вдъхновявал е хората, а сега той, който има деца и семейство, седи вече месеци без работа, заяви рапърът.

"В момента нищо не работи от страна на културата, но търговските центрове, ресторантите си бачкат. В залата за театър няма толкова места, колкото може да ги има за един следобед в търговски център, МОЛ-а е ок, вратите са отворени, само че артистите няма да могат да работят", отбеляза 100 кила.

Припомни, че и артистите имат семейства и няма какво да ядат и не отказват участие затова, въпреки че и те се страхуват да не занесат вкъщи заразата.

"Никой не говори как артистите си плащат сметките. Вие представяте ли си да не сте работили от февруари месец и да сте на квартира в София и с деца? Никой не пита как артистът си връща кредита", коментира рапърът.

Евгени Будинов опонира, като подчерта, че се поддържат над 3000 читалища в страната плащат се на хората заплатите, новият бюджет е доста по-щедър кум културата - с 25 млн., подчерта, че се работи по този въпрос и не отрича, че за много хора е трудно в тези времена.

"За 10 години по време на управлението на ГЕРБ Министерство на културата от 80 млн. стига до 250 млн.", подчерта депутатът от ГЕРБ.

100 кила посочи данни за подпомагане на културата в Германия, където за подпомагане на фирми и самонаети, фирми с до 5 служители могат да получат грант в размер на 9 000 евро, предвижда се и възможност за заеми с гарантирана от държавата ниска лихва.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Влезнеш ли в болница - КРАЙ!

Влезнеш ли в болница - КРАЙ!

08.11.2020 | 10:29

Абсолютно точно. И моята си отиде. В самата болница ги заразяват. Друг е въпроса - умишлено, или не. Хора, бягайте от болници, особено от св. Панталеймон - Пловдив. Освен, ако ви е омръзнал живота...

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?