Следвайте ни

100 години от рождението на проф. д-р Димитър Китов

viber icon

Навършват се 100 години от рождението на проф. д-р Димитър Йорданов Китов, ръководител  Клиниката по неврохирургия 1968–1985 год.

Той  е роден в гр. Сливница през 1919 год. Завършва гимназия в София през 1938 год. Учи медицина в гр. Нанси, Франция, но поради избухването на Втората световна война се връща в България и я завършва в София през 1944 год. Участва като военен лекар в първата фаза на Отечествената война. Постъпва през 1946 год. на работа в новооткрития Медицински Факултет в Пловдив в Катедрата по Невропсихиатрия. През 1948 год. като пръв сътрудник на доц. д-р Янко Намичев започва да работи неврохирургия.. Преминал през всички етапи на своето творческо развитие - специалист, преподавател, и научен работник - асистент, старши асистент, главен асистент, доцент от 1966 год. и професор от 1974 год. Ръководи Клиниката по Неврохирургия от нейното създаване през 1968 год. до пенсионирането си през 1985 год.

Професор Китов е не само един от създателите на българската неврохирургия, той е висококвалифициран специалист, владеещ до съвършенство всички методи на диагноза в неврохирургията – един от водещите неврохирурзи в страната за времето си. В областта на диагностиката на неврохирургичната патология  има свои приноси, особено в областта на контрастното изобразяване на главния и гръбначен мозък с водно-разтворими препарати (вентрикулография и радикуло-сакография).

Под ръководството на проф. Китов клиниката по неврохирургия се превръща в един от водещите центрове в страната, където се осъществява с успех цялата гама оперативни интервенции на централната и периферна нервна система. В клиниката по неврохирургия израстват цяла плеяда достатъчно квалифицирани специалисти, които и досега - повече от 65 години обезпечават с консултативна помощ населението на Южна България.

Той пръв в нашата страна започва да изнася лекции по неврохирургия на студентите по медицина.

Проф. Димитър Китов бе напълно изграден научен работник. Над 130 отпечатани труда, три монографии - „Дискови хернии”, „Радикуло-сакография с Dimer-X, „Съвременни проблеми на медицината” (в колектив), участие в два учебника.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?