Следвайте ни

1/3 от българите са енергийно бедни

viber icon

1/3 от българите не могат да си позволят адекватно отопление - така влизаме в топ 3 от страните, които водят в статистиката по този показател.

Трите фактора, които определят равнището на енергийна бедност, са ниските доходи, високите цени на енергията (в сравнение с покупателните възможности на населението) и сградите с лоши енергийни качества.

Енергийната бедност, за която у нас няма точно определение, най-общо представлява невъзможността на домакинствата да затоплят достатъчно жилищата си през зимата, както и да ги охладят до препоръчителните за здравословното им състояние градуси през лятото. Над 50 милиона домакинства в Централна и Източна Европа страдат от този проблем, според данните на Европейската обсерватория за енергийна бедност. А според най-новото издание на индекса EDEPI България е страната с най-високи нива на енергийна бедност сред домакинствата в Европейския съюз. У нас, както и в Унгария и Словакия тези нива са определени като екстремни.

“Редно е да отчетем, че в България не съществуват механизми, политики или финансови инструменти за целева борба с енергийната бедност и устойчивото намаляване на енергията и замяната на отоплението сред уязвимите групи - споделя ни Петър Кисьов, експерт в „Енергийна агенция - Пловдив. - Напротив, съществуват политики поощряващи консумацията на „нечиста“ енергия -отопление с дърва и въглища в устройства с много ниско коефициент на полезно действие. Така чрез проекта си и иновативния подход, който прилагаме, искаме да демонстрираме правилната посока за смекчаването на проблема поне от енергийна гледна точка, а именно намаляване на разходите за енергия чрез повишаване на ефективността при отоплението.”

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?