Баба Марта показва и лют, и благ характер

Масов цъфтеж на бадеми и кайсии, житните направиха зелен килим

През първото десетдневие на март времето беше нестабилно - студено в началото (между минус 9.5°С и минус 19°С) и с наднормени стойности (между 17°С и 19.7°С) в края на периода, които бързо разтопиха снежната покривка. Падналите валежи бяха от дъжд, неравномерно разпределени, с количества както следва: Ямбол 18.4 mm; Сливен 19.4 mm; Стара Загора 10.0 mm; Хасково 14.2 mm; Пловдив 1.3 mm; Пазарджик 5.7 mm.

В края на периода наднормените температури активираха вегетацията при житните посеви и овощните видове. Пшеницата и ечемикът нараснаха на височина и производствените посеви в района надвишиха 15 cm. При овощните видове беше регистрирана фаза масово набъбване на пъпките при синя слива, череша и ябълка и разпукване на пъпките при дюлята. При кайсиите и бадемите се наблюдаваше масово поява на венчелистчета. В края на периода условията позволиха да продължат резитбите в лозовите насаждения. На много места влажността на почвата беше висока и нямаше условия за работа и подхранване.

През следващия период температурите ще бъдат около обичайните за средата на март, като в земеделските райони минималните стойности ще бъдат положителни, около и над 6.0°С, а максималните ще достигат 20°С.

В началото на периода е възможно да превали дъжд, а впоследствие ще се установи слънчево време. Към края на периода ще се появят облаци и ще има условия за валежи.

Оптималното съчетание на топлина и влага ще благоприятства развитието на житните посеви. Очаква се при бадемите, зарзалите и кайсиите да се наблюдава масова поява на венчелистчета и цъфтеж. По добри условия за работа на полето ще има през първите дни до средата на периода. При контролирани условия ще продължат грижите за зеленчуковите разсади, предназначени за ранно производство.

За справки и специализирани прогнози: 

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?