Баба Гена на 104 години игра в сватба отпреди век

Млади и стари от Каравелово, сред които и две бебета, станаха артисти. Те облякоха народни носии и пресъздадоха пред камерата автентична сватба, вдигната преди повече от 80 години.  

Сватба по старинен обичай отпреди сто години вдигнаха в карловското село Каравелово, в нея участваха сто местни жители, сред които и няколко деца и бебета. Най-възрастните актьори бяха 104-годишната  баба Гена Сиркьова, по чиито спомени е пресъздаден обичаят, и 90-годишната Вера Христинчева. Две бебета - 5-месечният Златимир Петков и 9-месечният Петър Чавдаров, също имат роли във филма. Много местни хора предоставиха пшеничените си ниви и къщите си, за да бъде създадена тази продукция. 

Артистите от Каравелово разровиха раклите на бабите, за да облекат автентични народни носии. Те обуха цървули и галоши, а жените се закичиха с цветя. Ритуалът бе  изпълнен по разказа на 104-годишната баба Гена Сиркьова.

Помня сватбата си като да е била днес. В Каравелово имаше голям празник, премених се и отидох, за да срещна моя любим Марин. Дълго се взирах в множеството, уплаших се, че може и да не дойде. Ала изведнъж го видях, после се хванахме заедно на хорото и дълго играхме. След няколко дни той изпрати годежари и се сгодихме, разказа баба Гена. 

„Каравеловската сватба 100 години по-късно както преди век“ бе заснета на филм,  който тръгва по местни и чужди телевизии.

Идеята е на сдружение „Любен Каравелов“ в селото, намеренията на  организаторите са лентата  да съхрани и популяризира местните традиции. Филмът е  продължение на предходната продукция на сдружението „Розоберът“, който представя прибирането на розовия цвят и добиването на прочутото масло от него в Каравелово.

Действието започва по жътва, когато момците и момите на село започват да се харесват. А  наесен се вдигат сватбите. Щастливо съвпадение бе, че 104-тият рожден ден на баба Гена Сиркьора е на 2 юли, в разгара на жътвата, тогава бяха направени и първите снимки. А столетницата на Каравелово извади сватбените дрехи ​- нейните и на съпруга <210> Марин, от години покойник, и ги дари на сдружение „Любен Каравелов“ с пожелание булката и младоженецът във филма да се снимат с тях. Сега тези дрехи са поставени на видно място в изложбената зала на Каравелово, която е своеобразен музей на бита на селото.

Любов по време на жътва

Най-голямото изпитание за участниците били снимките по време на жътва, при температура около 40 градуса.  Дори каленият в армията „младоженец“ се изпотил, жените махали с ръце, за да си докарат хлад, но всички издържали и дори не охнали, спомнят си участниците във филма.

Филмът „Каравеловската сватба“ бе заснет само за четири дни, режисьор и оператор е Манол Николов, с камера и дрон снима Христо Недялков. И двамата имаме сериозен опит в различни продукции, но каравеловската сватба с целия колорит и отдаденост на актьорите от селото ни вдъхнови, споделиха те. 

Рейнджър и ученичка бяха булка и младоженец

Чувствах се много добре със сватбената премяна на баба Гена, разказа 17-годишната Габриела Попова. Тя изигра ролята на младата булка Гана.

Гордея се, че точно на мен се падна да се пременя с носията и да бъда младоженец, макар и във филм, сподели  22-годишният Иван Бозов, рейнджър в 61-ва Стрямска бригада.

За филма специална подготовка минал Димитър Минчев от селото. Той трябвало да изиграе ролята на местния свещеник. За два дни отец Рафаил го обучил, а когато пред него застанали младоженците Гана (Габриела) и Иван, силният му глас изпълнил храма. Толкова се развълнувах, сякаш наистина се венчавах, разказва рейнджърът младоженец Иван Бозов.

Ритуалите, посветени на булката, пък впечатлили жените и момичетата от селото. Както приятелите бръснат за последно младоженеца като ерген, така момите решат косите на булката. В Каравелово му казват рисане на булката. После изплитат огромен венец и три пъти го спускат през главата и тялото на младоженката с пожелание както лесно минава венецът, така и тя лесно да ражда рожбите си. След това  три девойки  пресяха едновременно три шепи брашно през  три сита за содена питка. А на сватбата свекървата дари на булката наниз пендари. Заедно с пафтите и колана да я пазят здрава.

А Ганка Ангелова, председателка на сдружение „Любен Каравелов“, една от инициаторките за заснемането на филма, майсторка на народни носии и самодейка, се разплака дори на филма, щом запяха  „Ела се вие, превива“ при извеждането на булката. 

След "Розоберът"

Още преди време режисьорът и оператор Манол Николов написа в профила си, че след „Розоберът“ и „Каравеловската сватба“ очаква още епизоди от живота в Каравелово в миналото.

Премиерата на филма беше в зала „Васил Караиванов“ в Карлово. Да видят сватбата отпреди век дойдоха както  местните хора, така и каравеловци от Карлово, Сопот и Пловдив. Сега вдъхновяващият филм за миналото на селото тръгва към публиката. След тази продукция съм уверен, че вече имате начин да докарвате в Каравелово пари за развитието на селото, ще правите филми и ще печелите добре, шеговито каза временният кмет на Карлово Стойо Карагенски, който поздрави участниците и кметицата Славка Червенкова за начинанието.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?