Азотните торове са в застой. Докога?

Спекулациите с цената на торовете - заблуда за земеделските производители

Земеделските производители в Гърция са в очакване за рязко падане на цените на азотните торове. Аналогична е и ситуацията в България. Това коментираха големите търговци с традиции в южната ни съседка на състоялото се наскоро там голямо земеделско изложение „Агротика“.

В провелите се разговори между представители на гръцки и български компании, в които участва и председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ АД Стефан Димитров, стана ясно, че причината за очаквания спад в цените на азотните торове е множеството нововъзникнали търговски компании, които в стремежа си за бърза печалба предлагат нереално ниски цени, по-ниски дори и от тези на блоковите /крупни/ сделки.

Представителите на утвърдените фирми в Гърция коментираха, че това е нелоялна пазарна стратегия на новите компании, която цели да въведе в заблуда земеделските производители, като предлага уж изгодни условия - ниски цени, в които не са калкулирани разходите за доставка, в комбинация с отложено плащане.

В крайна сметка ще се стигне дотам, че клиентите ще останат излъгани в разгара на сезонна за пролетно подхранване /март-април/ на засетите култури. В резултат ще им се наложи да плащат допълнително по 50 евро на тон, за да получат азотните торове, които са закупили за подхранване на посевите във фазата на вретенене.

Стефан Димитров коментира, че подобна е и ситуацията в България. Родните производители са в очакване след спада на долара спрямо еврото цените на торовете значително да се понижат. Истината според Димитров е друга: при ограничено предлагане и наличие на повишено търсене, което всъщност ще бъде резултатът от предлагането на азотни торове на ниски цени с отложено плащане от фирми със съмнителна репутация, стойността на азотните торове ще се повиши.

В тази ситуация ще се наложи земеделските производители да закупуват стоката на по-високи цени, за да извършат необходимото торене. Утвърдените фирми с дългогодишни традиции и опит обаче са наясно, че някой спекулира с цената на торовете на пазара. А в крайна сметка потърпевши ще са земеделците, които ще останат излъгани, каза Димитров.

Председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ коментира, че при разговорите с гръцките си колеги са взели решение да популяризират проблема, за да предпазят земеделците от нерентабилни сделки. От компанията са убедени, че интелигентното земеделие се гради върху правилното планиране на ресурсите. А значителна част от тези на производителите са предназначени за закупуването на азотни торове.

Искрено вярвам, че прогресивните земеделци не правят компромис с качеството на торовете, които закупуват. И се надявам, че поради тази причина няма да си позволят да бъдат заблудени от представители на фирми без опит и традиции в търговията на азотни торове, обобщи Стефан Димитров. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?