Подай сигнал

Азия и Европа се срещат на ул. "Петко Каравелов" в Пловдив

Ухания на арабско кафе, узо и индийски гозби примамват минувачите по разноликата улица с разбитите тротоари

Пловдив

от Адриана Георгиева 767 прегледа 0

"Петко Каравелов" е типични улица от идеалния център на Пловдив - архитектурна еклектика, повлияна от различни епохи, върволица от паркирани коли, застаряващи дървета и разбити от коренищата им тротоари. Еднопосочна е и с все още здрав паваж. Започва от кръстовището с „Христо Г. Данов“ и продължава до коритото на Марица. По нея се редуват театър, красиви стари къщи от началото на 20. век, блокчета от времето на соца, чийто партери са превърнати в магазини и адвокатски кантори. Пресича без пътна връзка бул. "Шести септември" и покрай пл. "Съединение" и Историческия музей стига до реката.

Заради ключовата роля, която има тогавашният министър-председател на Княжеството Петко Каравелов за легитимирането на Съединението на България пред великите сили, името на улицата идва съвсем естествено. Пред музея е поставена и паметна плоча на Каравелов "от признателните българи". Сегашните обитатели на улицата обаче не изглеждат много заинтересувани от делото на политика, който е бил кмет на Пловдив, четири пъти премиер на България и три пъти председател на Народното събрание. Повечето не си спомнят кой е, а други го бъркат с брат му - писателя Любен Каравелов. Има обаче и такива, които знаят за историческата роля на създателя на Демократическата партия за възхода на новата българска държава в края на 19. век.

Днес улицата е разнолика като живота на своя патрон. Заради многото офиси наоколо и близостта до Главната на "Петко Каравелов" е пълно със заведения, струпани в северната част. Освен миналото и настоящето тук си дават среща и гастрономическите традиции на Азия и Европа. На метри от паметната плоча на Каравелов сириецът Абдула е отворил кафене. Той посреща гостите си с наргиле, от което се разнасят аромати на екзотични плодове.

Усещането, че си в Близкия изток се засилва от ориенталската музика и естествено от арабското кафе. Абдула разказа, че е пристигнал преди година от Дамаск с мигрантската вълна. Вече прави обаче първите си стъпки в българския език. Естествено не знае кой е Петко Каравелов. За него това е просто човекът, на когото е кръстена улицата на неговото заведение, което винаги е мечтал да има.


Съседите на Абдула са гърци. Те приготвят умело средиземноморските си специалитети и се хвалят с узото, което според тях превъзхожда традиционната нашенска мастика.


Сто метра по-надолу обонянието на минувачите привлича уханието на къри и кориандър, идващо от шарен Индийския ресторант. „Ние се намираме на улица „Петко Каравелов“. Той е бил революционер, политик и баща на Лора Каравелова - съпруга за поета Пейо Яворов. Затова сме горди, че ресторантът ни се намира на този адрес“, заяви осведомен пред репортер на “Марица“ Петър Христов, който е управител на заведението.

Освен в място за хранене ресторантът се е превърнал в средище на индийска култура. Тук се провеждат различни тематични срещи и събития. Готвачите идват от Индия, тъй като никой не може да приготвя традиционните им ястия както самите тях.

Всички, чужденци, дошли да си вадят хляба в Пловдив, са доволни, че градът е жив и се развива. Радват се на многото млади хора, но признават, че биха искали да имат посетители с по-широки пръсти и повече финансови възможности. Надяват се това да стане през лятото, когато ще дойдат гостите за Европейска столица на културата. Засега обаче не забелязват очаквания ръст на оборотите заради интереса на туристите към инициативата и разчитат на постоянната клиентела.

Анкета: На кого е кръстена вашата улица?

Анастас Балабанов, родолюбец

Тези, които не знаят кой е Петко Каравелов, не са истински българи. Той е политик, писател, два пъти премиер на България. Има и такива, които не са чели достатъчно и го бъркат с брат му - Любен Каравелов.

Паун Петров, бизнесмен

Завършил съм спортно училище и да си призная не ми е оставало много време за учене, но от любов към литературата и историята съм чел доста. Вчера срещнах момиче, което не знаеше кой е авторът на „На прощаване“. Жалко за нея. А Петко Каравелов е една от най-значимите фигури в българската политическа история.

Кой е той?

Петко Каравелов е роден на 5 април 1843 г. в Копривщица. Той е един от най-запомнящите се политици в българската история. Описван е от съвременниците си едновременно като диктатор и демократ, нихилист и краен родолюбец.

Каравелов е избиран 4 пъти за министър-председател на Нова България, 7 пъти е министър в различни ведомства - финансите, просвещението, правосъдието, вътрешните работи, 3 пъти за председател на Народното събрание, 9 пъти е народен представител.


Огромни са заслугите на Каравелов за международното признаване на Съединението между Източна Румелия и Княжество България. Той ръководи страната и по време на Сръбско-българската война от 1885 г. Успешният завършек на тези начинания утвърждават международния престиж на младата ни държава. Пионерът на българската демокрация участва активно и в изработването на Търновската конституция.


Оставя ярка следа и в историята на Пловдив. Като противник на Александър I Батенберг напуска София и се мести в тогавашната Източна Румелия. През 1881 г работи в Пловдив като учител, а от 1883 до 1884 г. е кмет на града, след което отново се мести в София.

През 1892 г. е осъден на 5 години затвор за съучастие в опита за убийство на Стефан Стамболов, при който загива финансовият министър Христо Белчев. През 1894 г. е амнистиран. Отказал ползите на властимащите, Петко Каравелов умира в бедност. До края на дните си остава в малка къща насред София с прогнила входна врата, увиснала върху ръждиви панти.

Брат е на писателя Любен Каравелов и баща на Лора Каравелова - фаталната жена в живота на поета Пейо Яворов.

Коментари