Автомобилите в Европа - масово с български части!

Всеки четвърти автомобил, произведен в ЕС е с части, изработени в България. Това зяви икономическият министър Емил Караниколов на срещата на високо равнище на Алианска на консерваторите (АКРЕ), което се проведе в НДК, пише "Монитор". 

Той поясни,че у нас има около 220 компании, които работят в този сектор, а родната икономика е насочена към износа. По думите му България има един балансиран ръст на преките чужди инвестиции, като през 2017-а те са били над 1,38 млрд. евро, а през 2018-а са 1,5 млрд. евро. Основният проблем на българската икономика е липсата на работна ръка, като безработицата е около 6 на сто и постоянно се свива. 

Инфлацията миналата година е била 2,8 %, а в началото на тази - 2,9 на сто. По думите на Караниколов обаче е важно, че ръстът на заплатите и пенсиите изпреварва инфалцията. Бизнесът пък всяка година вдига заплатите между 8 и 12 %. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че миналата година у нас е имало 9,2 млн. чужди туристи, а приходите са били около 8,4 млрд. лева, което е ръст с 4% сорямо предходната година. Страната ни е  на трето място, след Италия и Гърция, по артефакти в ЕС и на 2-ро място по естествени извори, колито е основа да развиваме балнеотуризма. Една от целите пък е родните курорти да се превърнат в конгресни центрове в "крилата на сезона", т.е времето от март до май и от края на септември до ноември.

Ведомството има и специална програма за привличане на чартърни полети към България. Другата цел е да се пренасочи туристопотока към вътрешността на страната. Съвместно с балканските страни пък е разработен балкански маршрут, който заедно да промотираме. Предстоят обаче срещи с туроператори и хотелиери. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?