Автомобилен гигант до Пловдив иска 5000 работници

В проект е и текстилна фабрика за 10 милиона

Чуждестранните инвеститори в Пловдивско нарастват, а съществуващите увеличават производствените си площи. Фабрика за текстил за 10 млн. лв. ще се строи в региона. В момента се водят преговори между чуждата компания инвеститор и "Тракия икономическа зона", където ще се изгражда промишленият обект. Очаква се до края на тази година сделката да бъде финализирана. Текстилната фабрика е от последната вълна нови заводи, които никнат в съседните на Пловдив общини.

В момента се изграждат десет фабрики. С най-модерна технология ще е оборудвано и предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което предстои да се строи с капитали на чужда фирма. Мениджърите са се спрели на Пловдив, тъй като в района масово се отглеждат зеленчуци. В областта се очаква и мащабна инвестиция на световен автомобилен гигант. Представители му са харесали терен в околностите на Пловдив и вече са проведени две срещи. Проектът е да се направи завод с 5000 работни места, в който ще се произвеждат моделите на две марки коли.

В момента край Куклен се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили. Досега компанията е вложила 10 млн. евро. Плановете са да инвестира общо 40 млн. евро за 3 години. През юни в новоизграждащия се завод ще започне тестовото производство, а серийното трябва да стартира до края на 2020 г. Продукцията ще се изнася за Германия, Унгария и Южна Африка. Турската фирма, която получи от Министерството на икономиката сертификат за клас А инвеститор, възнамерява да изгради още два завода в района на Куклен.

Френската компания Latecoere, която откри завод за авиационни компоненти през септември 2018 г., удвоява капацитета си за производство край Пловдив. Предвидено е през 2019 г. площта на завода да нарасне с нови 4000 кв. м.

Инвестицията в сграда и машини е на стойност 5 млн. евро и е част от целия проект за 15 млн. евро, който ще бъде финансиран със собствени средства от компанията майка. Строителството на новото хале е възложено на "Сиенит", която изгради и първия етап на завода. По план строителните работи ще приключат през лятото на тази година, а от септември ще започне реално производство и в новата част на предприятието. В момента там се произвеждат шкафове за авиационно оборудване за няколко модела на Airbus. След приключване на втория етап от разширението на компанията в нея ще работят повече от 200 авиоспециалисти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?