Подай сигнал

Австрийска художничка: Пловдив е прекрасно място за живеене

Само се чудя защо, когато падне сняг, не си го ринете

Култура

от Росен Саръмов 452 прегледа 0

Австрийската художничка Даниела Прокопец е родена в Торниц, близо до Виена. От години живее и в столицата, и в малкото си градче. Има множество самостоятелни изложби. Следвала е в Линц, а после и изящни изкуства в Болоня. Накрая завършва Академията за приложно изкуство във Виена. Усъвършенства авторска техника, която е нарекла "Акварел Друк". Прокопец откри изложбата си „Игра на форми” в галерия „Лабиринт”.

Ако някой има съмнения, че Пловдив е вълнуващ и незабравим град, да поговори с австрийката Даниела Прокопец. Тя живее тук от март миналата година и обожава всяка минута, прекарана под тепетата. А идва от Виена - мястото, което години наред е обявявано за „Най-добрия град за живеене в света”.

Съпругът - инженер в австрийка фирма, бил изпратен на работа тук. Даниела дошла при него 3 месеца по-късно - по времето, когато в Пловдив имало дебел слой замръзнал сняг. „Смешно ми стана, че има сняг, под него дебел лед, а никой не ги чисти! В Австрия падне ли сняг, всички полудяват! И правим това”, обяснява Прокопец и показва с двете ръце как се рие с лопата.

Другото нещо, което веднага я впечатлило, било как се отнасят с малките деца в Пловдив.

Тази гледна точка е изненадваща за пловдивчани, които са свикнали да ги смятат за строги родители. „Хората са много мили и внимателни с малките, особено в заведенията за хранене. В ресторантите винаги обръщат внимание на малката ми дъщеря и правят подаръци”, разказва Прокопец. Дъщеричката е на година и 8 месеца и скоро ще влезе в детска градина заедно с пловдивски деца. Съпругът е от чешки произход. Фамилия Прокопец живее в околностите на Виена от времето на Австро-унгарската империя.

Даниела обожава Пловдив. „Тук е пълно с невероятни места и кътчета, които наистина харесвам. „Някои неща във Виена са наистина добри, а други - не толкова. В Пловдив обаче всичко е красиво - Капана, Главната улица, Старият град”, казва тя. Обръща специално внимание на Гребния канал. Харесва да ходи там по залез-слънце и през зимата. Това е недооценено място, убедена е художничката.

Много харесва и гледката, която се открива от върха на тепетата - всеки сезон и особено по залез-слънце. Тогава градът се показва по невероятен начин. Другото чудно нещо е, че Родопите са само на 10 минути път от града, добавя тя.

За Даниела Прокопец Пловдив има всичко - история, нов дух и развито изкуство. Можеш да се занимаваш със спорт и с каквото пожелаеш, добавя тя. Според нея най-важното е, че градът не е прекалено голям - може пеш да стигнеш докъдето поискаш. „Всичко е на пешеходна дистанция. Това е неподозиран плюс, защото Пловдив беше 1 милион души, това вече няма да е така”, казва художничката.

Изкуство върху ленено платно

Даниела Прокопец твори от малка. Техниката „Акварел Друк” е измислила сама. За нея започва да рисува направо на масата, върху която е разпънала голямо ленено платно. Върху него полага цветовете и водата. Смесва всичко обилно и чака да попие през платното.

Под него е поставила хартията, върху която ще са абстрактните рисунки. Боята попива върху хартията. Не пресира ленената тъкан, защото това е стара техника, използвана още от 1750 година. „Не слагам заглавия на творбите си. Всеки може да даде воля на въображението си и да си представи какво съм нарисувала. Надявам се, че хората в Пловдив са отворени за абстрактно изкуство. И ще си представят каквото поискат, като гледат картините ми”, разказва австрийката.

Другите творби са колажи от налепена хартия. Те са вдъхновени от живописните пловдивските стени, отрупани с парчета стари и мръсни афиши. Картините леко напомнят на японските традиционни рисунки, които са били много модерни в Европа във втората половина на 19. век.

Коментари