Авиоасът: Буря изхвърли мой ученик на 7500 метра в небето

Не е опасен планерът, а ниският полет, казва Николай Йотов

Поредната от серия въздушни трагедии, при която загина един от най-опитните ни делтапланеристи, разбуни духовете сред летящото братство у нас. Крайно време е за изводи и мерки, за да спре черната серия, казва Николай Йотов, бивш авиоинженер, тандемен пилот от 20 години, един от най-добрите ни инструктори по планеризъм. 

Познавам Румен Иванов от Казанлък, наистина е изключителен професионалист, с дълъг стаж в небето, много пъти е летял безмоторно и над Сопот. Едва ли толкова опитен човек няма да си провери машината преди полет. Спрелият двигател е лош късмет, но не е единствена причина за трагедията.

Мотоделтапланерът е апарат с лека количка, триколка с двигател и е достатъчно безопасен. Опасно е летенето на малка височина над земята при пръскането на селскостопански площи. Ако не е имал нужда от пари, едва ли Румен би вършил това. И в нашия бранш понякога се налага да припечелваш допълнително - и аз някога съм правил въздушни снимки за пари, но с пръскане на ниви не съм се занимавал,  казва  Николай.

Той е летял с мотоделтапланер, но предпочита безмоторното летене.

 С летенето и крилете е свързан животът на Николай вече две десетилетия. Името на школата му по парапланеризъм "Скайномад" съчетава двете му страсти - небесен рай и пътешествия.

Стажът му на птица е поне 6000 часа, но отдавна е спрял да ги брои. 

Парапланеризмът за Николай е любов от първа среща.  

Помни първия полет - от живописния  връх Амбарица над Сопот към опасното ждрело Стенето. По чудо успял да се приземи само с леки натъртвания.

Най-екстремното му преживяване като новак е около връх Ком.  Попаднал в турбуленция точно над остри зъбери, а бил без каска и резервен парашут. Извадил късмет да падне върху трева, разминало се с няколко кълбета.

Миналото лято се наложило да хвърли запасен парашут за пети път в кариерата си. Участвал в състезание с едно крило, летял бързо, на малка височина. Крилото се оплело в турбуленция. При акробатика с крило дърпаш дявола за опашката. Не прецениш ли риска, цената е много висока, обяснява Николай.

Преди 4-5 години американски парапланерист американец, бивш ученик на Николай, бил засмукан от мощен гръмотевичен облак над Сопот като в гигантската фуния.

Стихията го запратила на 7500 метра в небето - почти изкатерил Еверест за секунди. Получил хипоксия - горе било минус 20. По чудо успял да кацне - чак в Северна България, край Ловеч. Когато го открили, седалката му била пълна с лед, треперел от студ посред лято.

Самият Николай е летял близо до гръмотевични облаци доста пъти, но никога не е позволявал да бъде засмукан.

Летенето е като наркотик, все те тегли нагоре, става съдба, начин на живот. Раят е в планината и в небето,  убеден е Николай.  

Докато кръжал над Казанлък, присъствал на божествен спектакъл - сокол, който си играел със сухо листо на метър от него. 

Преди си пеел хитове на "Пинк Флойд" докато лети, сега обаче му стига песента на вятъра.

Николай обожава пътешествията. Бил е в Австралия, обиколил е  Европа -Франция, Испания, Словения, Турция. Африка обаче му е любима - примамлива и загадъчна. Влюбил се в  Етиопия, откъдето се смята, че е тръгнал животът на Земята, и в Кения. В Африка лети всяка зима, чувства се като у дома си.Тази зима там повишил собствения си височинен рекорд - издигнал се до 5400 м.

В Етиопия, над уникалните скални църкви Лалибела, Николай преживял нещо уникално преди години. Докато хиляди хора празнували Коледа, ги снимал отгоре. За да не уплаши местните хора и да не рискува да стане мишена,  развял етиопското знаме с парапланера в небето, а етиопците долу изпаднали в еуфория. 

Над саваната в Кения се усещаш като първобитен човек преди хиляди години. Летиш с парапланера, а на стотина метра под тебе тичат свободно  лъвове, жирафи, хипопотами, слонове, антилопи, зебри, разказва той.

Около 300 са летящите активно в България парапланеристи.  

Най-много летящи има във Франция, Германия, Швейцария - по 20 000, но там има десетилетия държавна подкрепа и висок жизнен стандарт.

Николай редовно участва в спасителни операции. Помни колко упорито търсили трите момчета, загубили се в пропастите на Джендема над Калофер през 2015 г. Тийнейджърите бяха открити невредими, но уплашени.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?