Подай сигнал

Атрактивна разходка в огромен свърхсекретен съветски бункер

На път

от Екип Марица 2011 прегледа 0

На 9 метра под земята, в сърцето на Латвия се намира топ секретен съветски бункер

На 9 метра под земята, в сърцето на Латвия се намира топ секретен съветски бункер, превърнат в място за посещение на туристи. Там може да се види какъв е бил животът под съветска власт, пише репортер на „Дейли Мейл“, посетил мястото на ключова дата – 100 години от първото обявяване на независимостта на страната.

Бункерът, който отскоро е туристическа атракция, е достъпен само през задната врата на рехабилитационен център от 60-те години в градчето Лигатне, на 80 км от столицата Рига. Известен с кодовото си име – „Пансионът“, бункерът е завършен през 1982 година и служи като стратегическо за СССР скривалище. То е толкова секретно, че местонахождението му е било класифицирана информация до 2003 година.

При запълнен капацитет, до 250 души обитавали подземната мрежа с 90 стаи, разположена на 2000 кв метра, в очакване на ядрена война. От остарялото вече радиооборудване до съветския „декор“ по стените на столовата, нещата не са се променили много оттогава насам.

Отделен от външния свят с дебела 4,5 метра бетонна стена, бункерът е оборудван със свое собствено електрозахранване, извор за питейна вода и достатъчно запаси за три месеца. Лабиринтът от коридори е боядисан в маслинено зелено според указанията на съветските психолози, които вярвали, че цветът подпомага доброто състояние на обитателите.

Първата спирка е комуникационната зала, където има ролкови магнетофони, използвани от агентите на КГБ да записват телефонни разговори. В следващата зала, под бюст на Ленин, имабюро с червен телефон – горещата линия с Кремъл. В допълнителна стаичка има малко легло – единственото в комплекса, запазено за Борис Пуго – министър на вътрешните работи, самоубил се след разпадането на СССР.

В оперативната зала са подредени карти и таблици със стратегически места – цели по света, които биха били атакувани от СССР при евентуална война. Над вратата има червена сигнална лампа – при код "червено" всички се евакуират, обяснява местният гид Мария. Следва посещение в столовата, където сервират кнедли с бучка заквасена сметана.

Стените са изпъстрени със съветска пропаганда. На един от плакатите е изобразена навъсена дама, а показалецът ѝ е пред устата ѝ – напомняне на другарите, че работата им трябва да си остане свръхсекретна.

Входът за "Пансиона" струва 13.50 евро и включва едно ядене.

Коментари