Асма на ул. "Стоян Заимов" реши проблема с паркирането

Който веднъж се засели на улицата на премиера Жан Виденов, не сменя жилището

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни! 

Малката улица „Стоян Заимов“ води началото си от бул. „Дунав“ и свършва с тупик на ул. „Филипово“. Преди години по павирания път са минавали някои от най-важните линии на градския транспорт, които отвеждали стотици хора на работа в текстилния комбинат. По онова време ТК "Марица" бълвал продукция за целия СИВ, а изнасял платове и на Запад. В най-силните години на завода тук работели над 30 000 души. За съжаление от старите държавни предприятия в района днес са останали само ръждивите огради и малко социалистически бетон. Именно той е в основата на целия квартал. По време на голямото строителство през 70-те години на миналия век тук са построени десетки панелки. Блокчетата изникнали като гъби и районът се населил с нови кършиякалии. Малка част от новодомците са кореняци. Те получили апартаменти като обезщетение при бутането на къщите им. В квартала пролетариатът се омешал с интелигенцията. В няколко панелки били настанени работниците от Стъкларския завод, в други - специалистите от ИСС (Изграждане на селищни системи).

В едно от блокчетата на третия етаж живее бившият премиер Жан Виденов. Комшиите му го оценяват като добър съсед и човек. Държи се скромно и по нищо не личи, че е държал в ръцете си управлението на страната. „Жан е единственият политик, който не грабеше от държавната хазна. С честен труд ей до къде стигна - до панелката. Синът му е много умно момче, завърши архитектура и живее в София. А Жан си е тук, в Пловдив, и преподава в Европейския колеж. Като съсед е тих, скромен, без претенции. Също като баща му, който почина. Той пък едно време беше партиен секретар. Много добър човек“, разказва баба Тинка, която живее наблизо.

Според нея е добре, че по улицата вече не минават автобуси. Това прави мястото тихо и спокойно. "Добре че затвориха пътя и вече не минават тежки камиони. В онези години блокът щеше да се напука", подкрепя я и дядо Кольо.

Пред един от блокове още през 1986-а хората си засадили асма. Днес под лозата нощуват десетина автомобила. Хората от квартала са готови да подарят ноу-хауто на общината, която от години търси варианти да устрои паркирането до блока. "Нашата направия е супер - отгоре виното и ракията, отдолу колите на сянка, а и караници няма", казва мъж от входа с асмата.   

Хората харесват квартала си, който отскоро се гордее с най-високите цени на квадратен метър застроена площ. Предлагането обаче не е голямо, защото който веднъж се е заселил тук, не сменя жилището. 

Освен че е тихо, си имаме всичко, разсъждава жена от първия етаж. Хвали близкия магазин, в които може да се намери истинско месо от домашни ферми и зарзават от производители. Близо до супермаркета има дълга дървена пейка, на която възрастните си почиват, бистрят политиката и обменят клюки.


В средата на улицата е заведението „Тифани“, което пък е любимо място на по-младите. Отсреща се намира едновремешната метална работилница с надпис „Часовникарство“, която и до ден днешен работи по няколко часа.

А по фасадите на сградите около нея стоят надписите на БРИКС-а и няколко истински шедьовъра на стрийт изкуството, които са една от новите квартални атракции.  

 

На кого е кръстена вашата улица?

Кольо Ушев, пенсионер

Стоян Заимов е съратник на нашите освободители от старозагорския революционен окръг. Аз съм от село Кръстевич, а то е близо до Стрелча и Панагюрище - люлката на въстанието. За шеф на нашия Четвърти революционен окръг първо назначават Волов, а после той е изместен от Бенковски. 

Катерина Алтънова, герой на социалистическия труд 

Стоян Заимов е апостол на Априлското въстание, буден българин. Такива днес са рядкост. И още много мога да ви говоря, но се изморих да се занимавам с история.  

 

Кой е "Стоян Заимов"?

На днешната дата преди 166 години е роден Стоян Заимов.

Той е останал в историята като националреволюционер, апостол на Априлското въстание, просветен деец, общественик и писател. След като се запознава с Васил Левски, става член на Тайния централен български комитет (ТЦБК). Освен с Апостола Заимов бил в близък контакт с Любен Каравелов, Христо Ботев и други видни представители на българската емиграция и се включва активно в нейната дейност.

През 1875 г. ръководството на Българския революционен централен комитет му възлага да осъществи плана за подпалване на Цариград, за да бъде улеснено замисленото Старозагорско въстание (1875). Пръв помощник на Заимов тогава е Георги Бенковски. Акцията обаче се проваля и Заимов се завръща в Букурещ. Следващата година участва в основаването на Гюргевския революционен комитет, който подготвя Априлското въстание (1876).


В началото на 1876 г. се прехвърля в България, където работи по подготовката на бунта. След потушаването на въстанието е заловен и получава смъртна присъда. По-късно тя е заменена с доживотно заточение в крепостта Сен Жан д'Акр (днешен Израел). Освободен по общата амнистия след Санстефанския мирен договор, Заимов се завръща в България. От 1908 г. до смъртта си живее и работи в Плевен, където е назначен за директор на Управлението на военноисторическите къщи-музеи и паметници. Умира през 1932 година.

  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?