Асансьори сеят зараза - опасен вирус нападна Пловдив

Усложненията засягат централната нервна система, носете предпазни маски в градския транспорт

Опасен вирус от група Б, при който усложненията засягат централната нервна система, върлува отскоро в Пловдив. Останалите области със завишена заболеваемост засега са София, Благоевград, Сливен и Бургас и там трябва да се следят инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести.

Това предупреди професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  "Националната референтна лаборатория на Центъра доказа в четири проби от четирима тежко болни пациенти от област Сливен вирус група "Б Виктория".

От 300 изследвани проби имаме 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение на вируса в българското общество, съобщи пред БНТ проф. Кантарджиев.  Изненадващо е, че 84% при положителните резултати са група Б.

Всичките, с изключение на четири, са "Ямагата", което го има във ваксиналния щам във ваксината, приложена в нашата страна, допълни той.  Специалистът предупреждава, че асансьорите са инкубатори на вируси, и препоръчва да се използват стълбите.

Носенето на предпазни маски, които са превенция и при пътуване в градския транспорт, както и честото проветряване на помещенията са задължителни.   Засега преобладава грипният щам "Ямагата", което е изненадващ факт, но проф. Кантарджиев смята, че "Мичиган" и "Хонконг" ще вземат превес в разпространяващата се епидемия. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?