Артишокът подмладява и прочиства

Аспержите помагат за доброто храносмилане и подсилват имунитета

Два зеленчука все още се смятат за екзотични у нас. Това са артишокът и аспержите. 

Артишокът (ангинари) представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение, състоящо се от големи виолетови или бели месести чашки. Стъблото достига до 1 м височина, като в кулинарното изкуство се употребяват както много млади пъпки-цветове, така и по-късните шишарки.  

Този зеленчук  може да бъде открит през цялата година в търговската мрежа, но пиковият му сезон е от март до май.  

За родина на екзотичния зеленчук се приема Средиземноморието. Като лечебно растение е бил познат още на древните народи.  

Артишокът е един от незаменимите зеленчуци в диетичната кухня, тъй като в 100 грама се съдържат само 40 ккал. Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С. Освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.

Артишокът е особено богат на цинарин, което го прави мощен антиоксидант. Въздействайки върху черния дроб, този антиоксидант стимулира отделянето на отпадъчни продукти. Интересен факт е, че цинаринът не се среща в нито един друг плод или зеленчук.

Благодарение на многостранното си действие върху човешкия организъм артишокът се използва като профилактично средство в терапията срещу диабет, подагра, целулит. Екстрактът от артишок е мощен хепатопротектор, т. е. съдържащите се в него активни вещества защитават клетките на черния дроб от действието на различни токсини.  

Аспержите са известни още като френски праз. Събират се от началото на април, до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо. 

Освен това са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, заради които са били използвани в медицината още преди векове.  Освен в борбата със свободните радикали, аспержите помагат и при проблеми със сърцето, храносмилането и костите.

Добър източник на фибри и протеини са, които са от съществено значение за доброто храносмилане и за имунитета. Съдържат редица противовъзпалителни съединения, които предпазват от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Източник на антиоксиданти, включително един, наречен глутатион, който е известен като защитник на кожата. Той я предпазва от вредите на слънцето, от замърсявания, както и от стареене.
Витамин К в аспержите действа добре върху съсирването на кръвта и укрепването на костите. Съдържат уникалния въглехидрат инулин, който помага за по-доброто абсорбиране на хранителните вещества, както и намалява риска от рак на дебелото черво.

Богат източник са на витамини от група В, които са известни със свойството да регулират нивата на кръвната захар. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?