Подай сигнал

Арт фестивал в Старо Железаре сбъдва утопията за селото

Художниците Катажина и Венцислав Пирянкови разкриват невероятен свят в картини по белите дувари

Регион

от Цветана Георгиева 594 прегледа 0

Старо Железаре ни повежда към мечтите ни за по-добро бъдеще и ни връща копнежа по миналото с уникалния фестивал на уличното изкуство. Да живее новият прекрасен селски свят, ни казват неговите създатели и организатори артистите Катажина и Венцислав Пирянкови. Преди пет години те за първи път изрисуваха върху белите дувари на Старо Жлезаре местните герои баба Велика и дядо Йордан заедно с Ангела Меркел, Обама и Тодор Живков. През следващите години броят на лицата – хора от селото и от световния политически, бизнес и арт елит станаха няколко пъти повече. А студентите от школата на Катажина и Венцислав Пирянкови в Познан, които идват в Старо Железаре се обновяват всяко лято.

Тази година фестивалът протича под мотото „Утопията“, той ще бъде открит официално на 27 юли от 18 часа в Дома на традициите с хепънинга „Да живее новият прекрасен селски свят!“

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Той се осъществява с подкрепата на Кмета на град Познан .

Всички искаме красиво бъдеще, затова мечтите ни за него, копнежът по миналото, което е в основата на нашата творческа дейност в селото от самото начало, оживяват по стените на дуварите и къщите в Старо Железаре, сподели Катажина Пирянкова.

В условията на стагнация възниква бунт, поддържан от футуристичния манифест на красивото бъдеще, бунтът срещу диктатурата на времето, срещу безмилостния звяр на икономиката, географията, демографията и политиката. В тазгодишното последване на утопията ни пренася уличното изкуството. Там мечтите се случват в рисунките по стените, обясняват двамата артисти. Под звуците на Imagine на Джон Ленън и на Светът е странен от Чеслав Ниман се случва един утопичен танц, в който всички сме заедно. В рисунките сме хора от различни нации, възгледи, ориентации . По стените има евреи с бутилки върху главите си, български кукери, танцьорка от карнавала в Рио де Жанейро, след това Марсел Марсо и Чарли Чаплин, мексиканско момиче от Диа де Муертос, до което зад решетките се появява затворник от Гуантанамо, разказват своите нови герои и сюжети художниците.

В Дома на Традициите , който е централното място на тазгодишния проект, Утопията продължава с музика – тя е перфектна мелодия на душата, изпята от местни баби, български гайдари, заедно с емблематичните джазмени - Майлс Дейвис, Луис Армстронг, реге музиканти - Боб Марли, Лъки Дюб, след това Джим Морисън, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус а също така и Орфей. Придружава ги с цигулка Петър Дънов - духовният учител на българите. Тук е и Кришна. Малко носталгични спомени от задушевните 70-те години под знака на Ню E йдж и Make love not war.

На една от стените на Дома на Традициите се появяват още утопични герои и сцени. В тях жителите на селото защитават галактиката си срещу злите сили заедно с героите от "Междузвездни войни". Там Последният Рангел се бори със Светлинният меч с Дарт Вейдър, Пенка, шефката на кръчмата, седи с Йода на люлка, говори за живота, златният робот ЗРО ги подслушва. Рицарите-джедаи, водени от кмета, които управляват хипердвигателя, позволяващ скок в хиперпространството, а също така и тазгодишният екип от художници от Полша, съставляват армия от бунтовници, защитаващи своята селска република срещу Империята на злото.

Коментари