Подай сигнал

Архитектите против парапет на античния форум

Деца без придружител да не бъдат пускани до археологическите разкопки на площада, предлага арх. Румяна Пройкова

Пловдив

от Росен Саръмов 453 прегледа 0

Три уникални места на античния Филипопол ще бъдат показани на възстановения форум на площад "Централен". По някакво съвпадение точно на 20 метра от часовника на пощата е бил идеалният център на древния град. Там е кръстовището на двете най-важни улици във всяко римско селище - Кордо максимус и Декуманус максимус. Едната е по оста Север-Юг, а другата винаги върви изток-запад. Другият уникален обект са западните пропилеи /вход/ за форума на Филипопол. Зад него е мраморната колонада от златния императорски период. Мястото обаче се сблъска и с първия си казус, свързан с безопасността.

На реставрирания римски форум има една част, която е наистина опасна за деца, разсеяни и подпийнали пловдивчани. На мястото има голяма разлика в нивата на терена, а не е предвидено монтирането на обезопасителен парапет.

Точно под южното стълбище на обекта започва римската улица Кордо максимус. Тя е от друг времеви период от разкрития до нея западен вход за форума. И точно заради това е на 1,6 метра над долните му стъпала. Получила се е продълговата дупка с едно опасно пропадане. А по проект тук не е предвиден парапет. Мястото е още по-рисково и заради нащърбените големи сиенитни блокове на Кордо максимус.

„Точно това умуваме с реставратора Никола Стоянов - би трябвало да има парапет, но той не се връзва със стила на обекта”, каза арх. Румяна Пройкова. Тя отхвърля идеята за стъклена преграда, която да пази хората от падане. Арх. Пройкова припомня, че е обиколила повечето разкрити антични градове на Балканския полуостров и в Мала Азия. Такива парапети там няма. „Няма и на нашия Античен театър, където първият ред седалки са на 1,8 метра височина над сцената. И на никой не му минава през ума да монтира парапет”, казва арх. Пройкова. Според нея в античността на тази места е имало парапети само за да пазят публиката от дивите зверове, когато са организирали кървави зрелища.

„Вероятно и тук няма да сложим парапет. Вместо това ще поставим предупредителни табели на площада, че на мястото не трябва да се допускат деца без придружител”, каза арх. Пройкова. С това обаче проблемното място не става по-безопасно.