Подай сигнал

Архитекти: Бъдещето е в ескалаторите за автомобили

Имоти

от Марица вест. 491 прегледа 0

Едно от решенията, които взимат пловдивчани, за да има място за колите на всички, е да паркират в плътни редици пред кооперациите. Някои дотолкова си имат доверие, че си разменят ключове - така един мести колата на друг и потегля.

Бъдещето според архитектите Михаил Богданов и Петър Петров обаче е в платформите за подземни гаражи, които отдавна са масова практика в Западна Европа. Има ги вече и в Пловдив. Цената на една такава платформа, която като елеватор вдига колите, е около 20 000 лева.

Някои местни специалисти обаче не харесват подобна иновация. „Има такива места в Пловдив и сутрин, като всички тръгнат в 8 на работа, се редят на опашка, за да се качат на платформата”, разказва арх. Дечко Дяков. В Германия правят по-висока партерната част. Така може да се наредят 3 реда коли. Има и такава пловдивска разработка, която вече е показвана на панаира. В Западна Европа дори има още по-дълбоки подземни нива на сгради, където се нареждат по 5 етажа с автомобили.

Според арх. Петър Петров механичните платформи ще навлязат масово у нас, след като цената на гаражите мине 30 000 евро. Той прогнозира, че съвсем скоро тенденцията ще се обърне и кварталните магазини ще се превръщат в гаражи, след като десетилетия наред бе обратното.

Коментари