Подай сигнал

Арх. Чинков докара комунизма с мекици без пари

Шарл дьо Гол вади от затвора шегаджията, прибран зад решетките от ДС

Пловдив

от Хенриета Георгиева 1843 прегледа 0

Арх. Чинков докара комунизма с мекици без пари

Като цар на вицовете и една от най-колоритните фигури в града е известен легендарният пловдивски архитект Никола Чинков. Той е живо доказателство колко опасни могат да бъдат шегите по тоталитарно време. Архитектът е един от малцината в света, лежал в затвора за вицове. Жилото на шегите му не щади никого, дори партийните величия.

Всъщност архитектът бил професионалист от европейска класа, перфекционист. Възлагали му винаги най-срочните и тежки обекти. Талантът да разсмива с пиперливи политически вицове обаче го превърнал в трън в петата на народната власт.

Приписват му към петстотин вица.

Откакто дойдоха гимназистките, в птицефермите секнаха яйцата, защото кокошките се научиха да правят аборти. Така се шегувал Чинков с поредния партиен почин - ученическите бригади.

Христоматийната случка с мекиците обаче истински вбесила властта. Една сутрин арх. Чинков платил на кварталния мекичар бай Илия целия оборот за ден - около 40 лева, с уговорката да раздава мекици без пари. Бързо се натрупала опашка, хората дори се скарали за ред. Архитектът наблюдавал случващото се, застанал на ъгъла на "Отец Паисий" и "Д-р Вълкович". Бдителни граждани веднага пратили на място милиционер. Архитектът му обяснил, че просто искал да види как ще се живее в епохата на светлия комунизъм, когато няма да има нужда от пари.

В края на 1963-та следственият отдел на Държавна сигурност образува дело № 258 срещу архитекта вицаджия. Арестуван е на 20 ноември 1963 г. 33 дни продължили разпитите.

През януари 1964 г. Боян Чинков е осъден на 5 години лишаване от свобода и конфискуване на част от имуществото му.

Още в съдебната зала сътворил и един от легендарните си анекдоти. При правото на последна дума Чинков призовал властта светкавично да раздаде на хората налъми, чиито подметки да са с остри грайфери. Защо?, попитал съдията. "Осъдихте ме, вече няма спънка пред светлото бъдеще, сега, като потече мед и масло, хората да не се пързалят по улиците", отвърнал осъденият.

Прекарал в Старозагорския затвор десет месеца. Пуснали Чинков след намеса на френския президент Шарл дьо Гол и на Пиер Ваго, председател на Международния съюз на архитектите. Лично генерал Дьо Гол разговарял с Тодор Живков и го помолил Чинков да бъде пуснат на свобода.

На 9 септември 1964 г. Чинков бил амнистиран по случай 20-годишнината от победата на народната власт.

Продължавал да сипе шеги - като тази, че е тръгнал към ортопедията да му гипсират езика, за да не загази пак.

Осмина свещеници в царствени одежди опели арх. Боян Чинков в църквата "Света Марина". На погребението на 1 август 1979 г. се стекъл градът, въпреки че била адска жега. На гроба му пише: "Тук почива царят на вицовете".

Текстове под снимки:

Арх. Чинков със семейството си - съпругата му Вяра, синът Никола и дъщерята Анастасия, Шинка

Арх. Чинков с колеги

Със съпругата му Вяра

Арх. Чинков докара комунизма с мекици без пари

Арх. Чинков докара комунизма с мекици без пари

Коментари