Арестуваха шестима шефове от фонд "Земеделие"

Зам.-шеф на фонд "Земеделие", директори и служители - общо шестима души, са задържани за 24 часа във връзка с разследването срещу Миню Стайков и още 7 души, обвинени за участие в организирана престъпна група за усвояване на евросредства.

Задържаният зам.-шеф е в ръководството на фонда от няколко месеца, а преди това е бил директор на дирекция, съобщи Иван Гешев.

Престъпленията, за които се разследва Миню Стайков, са извършени по времето, когато Порожанов оглавявал фонда, но до този момент срещу него не са събрани доказателства. 

В момента прокурорите обискират и домовете на шестимата служители от фонда. Зам.-главният прокурор уточни, че наблюдаващият прокурор по делото ще прецени на кого да повдигнат обвинение и каква мярка да им бъде наложена.

Делото за присвояване на евросредства е от май месец, като за лидер на групата е сочен Миню Стайков, а другите 7 души са деца на негови служители и приближени, които са кандидатствали за пари по програмите за подпомагане на селските райони и лозаро-винарството.

8 милиона лева са получените средства, а имало опит да бъдат получени още 5 милиона евро, но след намесата на спецпрокуратурата това е било предотватено.

Зам.-главният прокурор отказа да коментира атаката срещу НАП и уточни, че в момента ГДБОП работи.

Той разкри също така, че служител на военното разузнаване е работил като таксиметров шофьор на бизнесмен в чужбина. Това станало ясно по време на разследването срещу бившия и настоящия шеф на военна информация, които са обвинени, че са дали право на служители да подписват достъпа до класифицирана информация. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ааааааааааа,

ааааааааааа,

16.07.2019 | 13:47

Карайте наред - всичко е леш в тая държава! Ама и по-нагоре посягайте!

Отговори
1 0
земеделие

земеделие

16.07.2019 | 13:41

а кмета на родопи димитърчо кога????

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?