Арестуваха бившия френски президент Никола Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози беше задържан и разпитан тази сутрин от съдебната полиция в Нантер по разследването за незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от Либия, съобщиха „Монд“ и сайтът „Медиапар“.

След началото на разследването през 2013 г. това е първият разпит на бившия президент. Арестът му може да продължи до 48 часа, а след това тримата магистрати, които наблюдават разследването, ще решат дали да му повдигнат обвинение, пише „Фигаро“.

Дясната ръка на Саркози Брис Ортефьо също е дал показания, без да е задържан, според данни на BFM-TV, потвърдени от съдебен източник.

Разследването напредна значително, след като през 2012 г. сайтът „Медиапар“ публикува либийски документ за финансиране на кампанията на Саркози от Муамар Кадафи.

През 2016 г. посредникът Зиад Такидин потвърди, че е пренесъл 5 млн. евро кеш от Триполи в Париж между края на 2006 г. и началото на 2007 г. и е предал тези суми на Клод Геан, а после на Саркози, вътрешен министър по онова време.

Неговите твърдения подкрепят данните от 2012 г. от бившия шеф на военното разузнаване на либийския режим Абдала Сенуси, който се позова на бележки, намерени в тефтера на бившия либийски министър на петрола Шукри  Ганем. Ганем почина при неясни обстоятелства през 2012 г.

Освен доклада с многобройни свидетелства, който полицията за борба с корупцията и финансовите злоупотреби представи на съда, в Лондон през януари беше арестуван финансовия посредник Александър Джури, близък до френската десница, и това внесе нови елементи в разследването.

Бившият президент винаги е отричал да е получавал незаконно финансиране за кампанията си през 2007. През 2012 г. той загуби изборите от социалиста Франсоа Оланд.

Източник manager.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?