Арабистът Чуков с шокиращ анализ на атентатора от Пловдив

Бащата на момчето трябва да се запита защо вербовчикът на "Ислямска държава" е по-авторитет от него, че да се стигне дотук, смята експертът

Много концентрирана конференция и добре изнесени детайли от Гешев. Случаят е много неприятен. Това може би е първият автентичен български случай за вербуване на етнически българин. Това заяви арабистът Владимир Чуков относно ареста на 16-годишен ученик в Пловдив заради подготвян атенатат в града, предава Нова тв. 

"Този случай доказва, че ние не сме бяло петно на картата. Минава се и през нас. Помните ли 17-годишният Ошар? Той приема исляма - той въстава срещу образователната система. Там намира отдушник и то точно чрез интернет. Той е бил податлив и отхвърля околната среда", каза Чуков. 

"Трябва да се направят конкретни изводи. Ние учените трябва да се опитаме да видим психологическите и социални аспекти на конверсията", каза той. 

"Според мен за случая трябва да се търсят две причини. Първата е училището, а втората семейството. Мисля, че то трябва да се запитаме защо е стигнало това дете до това подобно състояние. Очевидно е имало нещо, което го е тормозило и го дърпа назад", смята арабистът. 

"Детето е много интелигентно. Стои въпросът как 16-годишно момче за 7 дни може да се сдобие с такива детайли за бомба. За това трябва месец. Подобен тип действия няма как да нямат направления и да няма съвети отвън. Бащата на момчето трябва да се запита защо вербовчикът на "Ислямска държава" е по-авторитет от него, че да се стигне дотук", каза Чуков.

Той разкри, че още, че през 2006 е виждал Ал Кайда да пуска обяви и да си набира експерти. 

"Ако семейството не беше реагирало, не знам какво щеше да стане. Съмнявам се да бъде предотвратено всичко. Но е хубаво, че семейството е усетило детето си и това, че то живее в някакъв паралелен свят", каза Чуков

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
mhm

mhm

09.06.2019 | 09:39

"Арабиста" може да си завре празната глава в дивия...

Отговори
5 4

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?