Антовата къща - начин на (зло)употреба

Кандидатката да наеме апетитния имот в Стария град Йорданка Ташева е служител в кантората на скандалната юристка Иванка Митова

Как се печели от имот в Стария град и какъв е мотивът да наемеш огромен имот в резервата с голяма издръжка, ако нямаш ясен бизнес план? Отговорът на въпросите вероятно има Йорданка Ташева, която чрез своята фирма "Евро баланс трейд" ЕООД спечели конкурса за наем на емблематичната Антова къща. Около имота замириса на схема още когато бе предаден във владение от ОУ "Старинен Пловдив" в Общината. Както знаем, тя е известна като лош стопанин и само 4 месеца по-късно побърза да се отърве от ангажимента да поддържа къщата, като я даде под наем. Интерес към имота имаше и от смесеното дружество "Свободна зона" АД, в което Общината е акционер.

Тръжната комисия обаче е определила като по-благонадежден кандидат частното дружество на Ташева. Кое е наклонило везните в нейна полза, не е известно. Това обаче със сигурност не е финансовото досие на фирмата или опитът в управлението на имоти. Всъщност дамата има такъв опит, но той не е за хвалба. Проверка на "Марица" показа, че Ташева е участвала в няколко скандални дружества, които в крайна сметка са се оказвали сериозни длъжници на НАП или са "зачиствани" чрез продажби на безимотни перачи на данъци. И в момента тя работи в кантора на скандалната юристка Иванка Митева. Тя пък нашумяла с аферата около бедняка-милионер, в която Милен Паунчев бе завлякан с огромна сума пари, след като бе подведен да продаде на безценица наследствените си имоти.

На адреса на кантората на Митева - ул. "Жолио-Кюри" №5, е регистрирана и фирмата, чрез която Ташева иска да вземе Антовата къща срещу 1220 лв. месечен наем. "Евро баланс трейд" ЕООД е създадена в началото на юни 2017 година с едва 2 лева уставен капитал. Още след учредяването на фирмата адвокатски пълномощник на дружеството става лично Иванка Митева. През 2017 година "Евро баланс трейд" ЕООД няма дейност, а за 2018 година липсва финансов отчет.

Ташева и Митева са стари приятелки и партньорки в бизнеса. Свързва ги и общата им работа в "Сангреал" ООД. Фирмата е създадена през 200​6 година от Митева и Теодорин Ангелов. Единствената дейност и приходи са от 2007 година в размер на 648 хиляди лева. По онова време управител на фирмата е Йорданка Ташева. Дружеството попада в списъка на длъжниците на НАП в средата на 2011 година с внушителните изискуеми вземания на стойност 693 хиляди лева. Няколко месеца преди това обаче Ташева и Ангелов са извън фирмата, която е продадена на известния перач на ДДС Стоил Николов. Той е познат на данъчните като професионален "бушон"  с над 70 дружества зад гърба си и задължения към приходната агенция, надхвърлящи 30 милиона лева.

По подобен начин самата Ташева се отървава и от друга своя фирма, която попада в черните списъци на НАП. Дамата е била едноличен собственик на "Пътностроителна механизация" ЕООД. Фирмата отново е регистрирана с 2 лева капитал, но достига внушителните 1,7 милиона оборот през 2012 година. Още същата година обаче Ташева продава всичките си дялове на Милена Йорданова, а през 2013 година "Пътностроителна механизация" ЕООД се озовава в списъците с длъжници на НАП с изискуеми вземания от 150 хиляди лева, които остават несъбрани до днес.

В България отдавна е известно, че бедняците стават милионери за броени часове, а милионерите обедняват дори още по-бързо. Сега бизнесът на Ташева явно отново е във възход и дамата има планове за ефективна и печеливша употреба на общинския имот имот в Стария град. Ако тя и партньорите не са измислили поредната злоупотреба.  

"Остромила" и други афери

Иванка Митева и нейната кантора нашумяха покрай случая с „Бедняка-милионер" Милен Паунчев. Младежът бе оставен гол и бос, след като бе подведен да продаде за жълти стотинки наследствените си имоти в "Остромила", оценявани на милиони.

През юни миналата година пък Митева в тандем с Йордан Джермански отново се появиха в съмнителни имотни схеми. Както "Марица" писа тогава, двамата опитаха да придобият на безценица атрактивен терен от близо 10,5 дка до Гребната база, който тогава беше в процедура по съдебна делба заради спор между собствениците.

  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?