Античен зид спря частен строеж в Стария град

Дюлгерите разкрили част от крепостна стена при изкоп на ул. "Съборна"

Собствениците на  имот на ул. "Съборна"  в Стария град срещу църквата "Св. Богородица" са спрели временно строежа на нова  къща, защото на гърба има крепостна стена. Комисията  от Инспектората към Министерството на културата  наблюдава под лупа изкопните работи. Археологически находки  на това място досега не са намерени, но стената, датирана между 1. и 3. век, трябва да бъде запазена, обясни за "Марица" директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов. Старата сграда, съборена от собствениците, ще се възстановява в автентичен вид по проект, съгласуван с НИНКН.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов напомни, че строителните работи в архитектурно-историческата зона  задължително  се наблюдават от археолози, а проектите се внасят за одобрение в НИНКН.  

Друг общински имот в Стария град, на ул. "Съборна" 20, който повече от една година  пустее, ще бъде даден под наем.  Концесията беше прекратена, защото преди това  софийската фирма "Пингуин травъл груп" ЕООД спряла да плаща годишните вноски в бюджета и прекратила дейността. 

Сградата вероятно ще запази предназначението си. Договорът ще е за 10 години. Задължително ще искаме да има и питейно заведение, подчерта кметът Иван Тотев. Към хотела има вътрешен двор, който би могъл да се ползва за кафене. 

Бившият концесионер  имаше големи главоболия с двора, защото по време на изкопните работи е попаднал на археологически находки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?