Аниматор сменя класната за празника на буквите

Помните ли снимката си от края на първи клас?  Бяла риза, плисирана пола и картонена коронка с буквичката „Ю”. На черната дъска отзад  (белите тогава още не ги бяха измислили)  класната с най-красивите ръкописни букви е написала „Ние вече сме грамотни!”.

Тази картинка остана само в черно-белите снимки в семейния албум. Днес на мода е Празник на буквите с аниматор.  Вместо учителката да прави открития урок, актьор в костюм на Дисни герой увлича в образователни игри, в които между надпреварата и забавлението хлапетата събират и изваждат или пък подреждат букви като пъзел, така че да се получи дума. Училищата заедно с родителите избират за тържествата зали извън школото, а парти агенциите са готови да разкрасят с балони и картонени цифри което и да е пространство. И да пратят диджей.

Аниматор вече влиза и в детската градина, за да направи купон за рождения ден на хлапето. Пак той е главен герой и в „абитуриентския бал”, с който 6-годишните се разделят със забавачката и поемат към училище.  

Много родители даже дублират празника - веднъж в учебното заведение с аниматор, а после - в подобен формат в приятелски и семеен кръг, казват от парти агенциите.

Последният хит в детските градини е рожденият ден на хлапето да се празнува не в детски център, а направо в групата. Аниматорът влиза в подходящи часове, така че да не пречи на тъй наречените педагогически ситуации, чрез които се учи в детската градина. Между 60 и 90 лева излиза да забавлява хлапетата и рожденика в продължение на час. Предимството на това парти е, че „гости” са всички деца от групата, а разноските са по-малко. За сравнение - за рожден ден в детски център се калкулира също ангажирането на залата, детско меню, а има и почерпка за родителите, които придружават децата. Обикновено там се канят не повече от 10 хлапета, а харчът е двойно по-голям.  

Аниматорът, който завихря купона на място в детската градина, може да се предреши като повече от  40  героя и да направи тематично парти. Най-актуални в момента са Калинката от „Калинката и котаракът”, Сой Луна, Мал от „Наследниците” и майка Злоделаида, Елза и Ана, Ариел, Бел, Смелата Ваяна. Актьорите организират игри, състезания, танци, може да има елемент на куклен театър.

Други екстри са магическо шоу с фокусник, кукинг шоу, научна лаборатория, артателие за изработване на различни малки подаръци.

„Ако мястото позволява, можем да поканим и наши колеги от София, сред тях са финалисти от различни шоуформати като „България търси талант". Bubble show пък е забавление със сапунени балони, друг вариант е брейк денс шоу с известни танцьори”, казва Поля Спасова от "Тон Бонбон". Цената тогава обаче е в пъти по-висока. Шоу с екзотични животни например струва 700 лева, звезда гостува срещу поне 200 лева. Може да дойде, например, Венци Венц.

Тъй като в детските градини не е позволено внасяне на торти, дори да имат сертификат, се ползват бутафорни картонени, в които има пакетирани лакомства. 20 парчета добавят още 20-ина лева в сметката. Друг вариант е цяла торта за  43 лева, която е пълна с лакомства за около 25 деца. Около 40  и малко отгоре пък излиза да се поръча пинята по мексиканския обичай, привнесен  у нас - това е картонена кутия, която децата разбиват и от нея изпадат различни лакомства и подаръци. Пинятите и картонените торти също са съобразени с тематиката на партито. От Мароко пък идва песента-игра, която е задължителна почти за всеки детски купон - „А Ram Sam Sam”. Мелодията с елементарен текст, по която се правят характерни движения, е пренесена там от емигрантите в Израел през 50-те години, а после група от Ливърпул я прави популярна в цял свят.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?