Подай сигнал

Ангел Джамбазки: Битката президент-премиер е оздравяваща

В политиката конкуренцията, както в бизнеса и в живота, те мотивира да се стараеш повече

Интервю

от Тодор Ангелов 1990 прегледа 0

Ангел Джамбазки

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки e евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти. Роден е в София през 1979 г. Завършил е право в Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на ВМРО от 1997 г. От ноември 2011 г. до юни 2014 г. е общински съветник в Столичния общински съвет. На 25 май 2014-а е избран за член на Европейския парламент от квотата на ВМРО.

-Г-н Джамбазки, бихте ли коментирали словесната война между ГЕРБ и президентството, която бушува в България втора година? Как изглежда битката между родните институции, погледната от Брюксел?

-Това е политически процес и във всеки такъв процес има противопоставяне. А това до известна степен е и здравословно. Защото по този начин се казват и много истини. Това донякъде мотивира и принуждава изпълнителната власт да е по-активна и да работи по-добре. Знаете, че в политиката конкуренцията, както в бизнеса и в живота изобщо, те мотивира да се стараеш повече. Противопоставянето не е изненада, когато президентът и министър-председателят представляват различни политически партии.
Но има въпроси, по които не може и не трябва да има противопоставяне. Като образованието, сигурността, доходите на българите. За всичко друго политическата битка е затова - да има конкуренция, борба. На Запад навсякъде се водят подобни битки.

-А в случая премина ли се червената линия в отношенията между институциите, съхраниха ли достатъчно достойнство?

-Червени линии е добре да има дотам, докато разговорът не става махленски или обиден, да не се преминава границата на добрия тон. В този смисъл разговорът не трябва да е личен. Той трябва да е за поведение, за политическо действие или бездействие, но да не е свързан с личността на този, от който се очаква да върши това действие. Така че на този етап нищо изненадващо за политическите ни нрави. Разговорът можеше да е и много по-груб. Засега се радваме, че това не е така.

-Кои са основните теми и проблеми, с които сте ангажиран в Европарламента? За много хора у нас работата на евродепутатите е непозната...

-Аз съм член на комисиите по отбрана и сигурност, на външните работи, по правните въпроси, за културата и образованието. Дейността ми във външната комисия е свързана със Западните Балкани. Оглавявам Група "Западни Балкани". Каним непрекъснато представители на институциите на Албания, на Македония. Даваме им цялата възможна помощ и експертиза според опита ни при кандидатстването в Европейския съюз, за да помогнем на братска Македония да стане част от него, да няма граници между Охрид и Черно море. Това е велика кауза, велика идея, която най-после ще постигнем след цял век антибългарски македонизъм. За две години успяхме да взривим антибългарския македонизъм, граден от Белград и в Атина.

В комисията по образование и култура целта ми е превръщането на българския език в матуритетен. Защото заради голямата миграция младите българи са в чужбина. Ако мине едно поколение и те не знаят български език, са загубени за отечеството. Те ще бъдат някакви други там, където се оженят, омъжат... Остава окончанието ov, ev, ova, после става с f накрая, а след това и то изчезва. Внесъл съм предложение за създаване на Български културен институт "Св. св. Кирил и Методий", който да провежда курсове по български език, да лицензира знанието на български език и то да се признава в българските учебни заведения.

Имам стажант от албанските българи, който говори български, но не може да пише. Защото в селото му, в семейството му в Албания се говори български език, но не се пише. И сега минава през тези курсове, кандидатства, влиза във ВУЗ, ще учи право в България. Ако беше останал там, ако не можеше да учи български, нямаше да има какво да каже на следващото поколение. А в Украйна и в Молдова има 600 000 българи. Има в Западните покрайнини, в Сърбия. Това е много дълга битка.

Ние с това сме по-различни. Над 1300 години уникална култура, поезия, писано слово, безценна културна съкровищница. С това сме полезни на Европейския съюз. Полезни сме като българскоговорещи. Като хора, които могат да прочетат "Азбучната молитва", написана на български. Още светите братя Кирил и Методий са били срещу триединната догма в началото на българската държавност и това се превръща в наша кауза.


В комисията по отбрана и сигурност искаме да има единна отбрана на българската граница, включително чрез програмата за военно сътрудничество ПЕСКО. Работим активно с Министерството на отбраната, за да вкараме програмата в България. Защото при ПЕСКО става въпрос за няколко десетки милиона. Те ще бъдат влагани в български научни институти и в развойна дейност в сферата на отбраната. Ние можем да си правим сами корабите за флота, да си правим сами машините за пехотата, бронираните си машини. Нека да влагаме европейските пари в България и в нейната икономика.

-Какво още трябва да се направи, за да се реши мигрантският въпрос?

- Мигрантският въпрос ще е проблемът на следващото столетие за Европа. И когато войната в Сирия свърши, това не решава нищо. Демографският бум в Африка е чудовищен. Населението там ще се увеличи за 20 години двукратно, трикратно, а някъде и четирикратно. Нигерия ще е с население колкото САЩ. Тези хора няма какво да ядат, там няма институции. Те вече имат телефони, чуха г-жа Меркел, когато любезно ги покани, видяха я как ги покани. Те ще дойдат тук и ще кажат: "Искаме да сме като германците! Не искаме сутринта да гоним закуската си по 10 км бегом из саваната". Това е голям проблем, с който Европа тепърва ще се сблъсква.

Част от европейските политици си държат главите в пясъка, правят се, че не чуват това, което им казваме. И след като те разрушиха Либия, която пазеше този ъгъл... А вината за счупването на този удържащ бент е лично на г-н Саркози и на г-н Берлускони. И сега трябва да се направи нещо. И трябва да се направи в Либия, а не в Европа. Но да си го платят Италия и Франция, които започнаха войните и разрушиха северния бряг на Африка. И така ще унищожат Южна Европа...

-Каква е прогнозата ви за развитието на отношенията между Европейския съюз и Турция?

-Негативна, защото не е честна. Нито Европейският съюз, нито Турция си казват честно, че южната ни съседка не може и няма да стане член на Съюза. Защото не е европейска държава. А и тя има други геополитически планове. С Турция трябва да имаме честни отношения. Те трябва да бъдат по-особени - в сферата на търговията и т.н. Но тя не може да бъде член на Европейския съюз и тези преговори са лъжа и за двете страни. И докато продължават да се надлъгват, всъщност се разделят и се пораждат много лоши отношения.

-Каква е ролята на България в този процес?

-Да изградим стената, която да не допусне нашествието на Ердоган на българска територия. Това е изключително опасно. Ердоган се самозабравя все повече и повече. Той вече води война. Министрите му заплашват, че могат да водят война на два фронта, като имат предвид Гърция. Но Турция на Ердоган е изключително опасен наш съсед. Голяма държава, с много мощна армия и все по-неуравновесен и непредвидим ръководител.

-Очертават се резултатите от българското европредседателство. Вашата оценка? Имате ли някакви конкретни очаквания до края на председателството?

-По-скоро добри. Очаквам братска Македония да чуе дата за началото на преговорите от София. Това е най-важното нещо - Македония да започне от София, тя трябва да чува за Европа от София, да пътува за Европа през София... Македония трябва да знае, че нейният европейски път минава през София.

-Справят ли се колегите ви от Обединени патриоти като участник във властта и като балансьор в българската политика?

-Отлично изпълняват ролята си. Много от важните за нас теми бяха поставени, правят се много законодателни промени. Оценката ми е положителна, патриотите имат оздравителна роля в българската политика, в управлението на държавата.

-Как прекарвате свободното си време?

- Аз съм планинар. Ходя по планините.

-Къде? В България ли?

-Предимно в България. А през зимата съм на лов...

Коментари