Подай сигнал

Американски архитекти правят Базиликата световен шедьовър

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1270 прегледа 0

Музей от световна величина с мултимедия, дигитални интерактивни програми и ценни архитектурно - исторически факти ще бъде открит през есента догодина в Пловдив по време на Европейската столица на културата. Уникалната експозиция от античните мозайки ще бъде разположена на две нива и ще представя на посетителите древната Ранно - християнска епископска базилика, строена през 4 - 5 век. Американският архитект Лий Сколник и неговият екип от дизайнери ще помагат на фондация "Америка за България" и Община Пловдив да превърнат античния храм в атрактивно и живо място.

Целта е да намерим интересни истории от епохите на античния Филипопол и Средновековието, когато на мястото на Базиликата е било гробище, и да ги разказваме на посетителите, сподели Лий Сколник. Архитектът подчерта, че при възстановяването на националния паметник на културата ще се използват модерни технологии, но при изричното запазване на автентичността на ценното мозаично изкуство. Епископската базилика ще бъде отворена и за часовете по история на ученици.

Вече е издадено строително разрешение, работата на Базиликата продължава с твърдото ни убеждение, че проектът е важен не само за Пловдив, но и за целия свят, увери президентът на фондацията Нанси Шилър. "Америка за България" осигурява 8 млн. лева инвестиция, още толкова са осигурени и от Община Пловдив.

Реставрацията на Базиликата е още едно доказателство как Пловдив пази богатото си културно - историческо наследства, коментира зам.-кметът Александър Държиков.

снимки: Стоян Илиев

Коментари