Ако ви се вие свят - прегледайте се при лекар

Световъртежът може да е предвестник на тежко заболяване

Вълната от остри респираторни заболявания и последвалата я грипна епидемия  доведоха до сериозно повишаване на броя на хората, оплакали се от пристъпи на световъртеж. Информацията за това първи подадоха лични лекари, а след това и от болниците, които оказаха помощ на пострадали пациенти.

Световъртежът е чувство за движение на собственото тяло в различни посоки - нагоре, надолу, встрани или на въртене около собствената ос, заяви известният пловдивски специалист д-р Мария Гиритлиева, УНГ специалист в Многопрофилна транспортна болница и МЦ "Хармония-М".

Възможно е и усещането за въртене на предметите в пространството в хоризонтална или вертикална посока, въпреки че човек остава напълно неподвижен. Често е съпроводен с гадене и повръщане. Понякога човек не е в състояние да стои изправен и да върви нормално.

Може да трае кратко - минути или няколко часа, но може да продължи и с дни. Случва се оплакванията да се повтарят седмици наред, дори месеци и години.

Световъртежът сам по себе си не е болест. Може да е самостоятелно състояние, често пъти виенето на свят е белег на леко преходно заболяване, което преминава сравнително бързо. Възможно е обаче да е симптом и на доста сериозно, инвалидизиращо и дори животозастрашаващо заболяване, сред които са инсултът, множествената склероза или туморът на мозъка.

Независимо от какъв произход е, световъртежът крие риск от падане и нараняване. При шофиране или работа с машини може да бъде изключително опасен не само за болния, но и за околните.

Диагностицира се при 40-50 процента от хората, независимо от възрастта, но по-често - при жените и хората над 70 г. Затова лекарите смятат, че е доста често срещан симптом. Около 5% от хората по света са преживели признаци на световъртеж през последните 12 месеца, а 7,4% - поне един път в живота си. От световъртеж страдат 60% от хората над 50 г. Провокиран е от движението на главата.

Най-честите причини, които водят до световъртеж, са съдовите промени в мозъка. Кръвоснабдяването на вестибуларния апарат е част от това на централната нервна система, но съдовете, които снабдяват слуховия и вестибуларния апарат, са изключително тънки. С възрастта съдовите изменения се засилват - те се стесняват заради наднормено тегло, застоял живот, тютюнопушене, висок холестерол и небалансиран мастен профил на пациента.

Възможна причина за появата на световъртеж е наличието на тумор в мозъка, но тя не е много честа. Понякога е в резултат на грешка в храненето - прекомерна употреба на сол или злоупотреба с  алкохол.

При някои форми на мигрена също се появяват световъртеж и гадене, както и след прекарана вирусна инфекция, като усложнение се появява и шум в ушите. Ако се възпали вестибуларният нерв, също са възможни кризи с продължителност от няколко дни. Появата на тези симптоми не бива да се подценява, наложително е да се потърси консултация със специалист, а не да се очаква да преминат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Стефан Йорданов

Стефан Йорданов

16.12.2021 | 10:35

С какъв специалист да се посъветваме?

Отговори
0 0
Стефан Йорданов

Стефан Йорданов

16.12.2021 | 10:35

С какъв специалист да се посъветваме?

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?