Ако сте лекар, тръгвайте за Германия - имат нужда от медици

От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти, в това число и медици. Известно е, че германските служби по труда активно набират лекари и среден медицински персонал и от България. Но се оказва, че не е толкова просто да се стъпи на германския трудов пазар. Една от пречките е тромавата германска процедура по признаването на чуждите професионални квалификации.

В Северен Рейн-Вестфалия са на път да облекчат значително тази процедура за медицинските професии и по този начин да си осигурят предимство пред останалите германски провинции в битката за най-квалифицираните чуждестранни специалисти. Специализираното издание Ärztezeitung („Лекарски вестник") съобщава, че молбите за признаване на чуждестранната квалификация вече ще могат да се подават по електронен път направо от чужбина.

Освен това от 2020 година нататък признаването на чуждестранните професионални квалификации в Северен Рейн-Вестфалия вече ще бъде централизирано – за тях ще отговаря окръжното правителство в Мюнстер. Досега проверките се извършваха на шест различни места, което създаваше значителен хаос.

Най-много медици идват от Украйна, България и Румъния

Твърде стряскащи бяха и сроковете, в които се извършваха въпросните проверки. За лекарите, например, цялата процедура отнемаше близо 200 дни. Сега е предвидено службата в Мюнстер да проверява пълнотата на подадените документи в срок от 14 дни, а до издаването на окончателното решение да преминават не повече от два месеца.

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман казва в тази връзка, че германското здравеопазване още десетилетия напред ще се нуждае от чуждестранни специалисти. През 2017 година в най-многолюдната германска провинция са били подадени общо 3 831 молби за признаване на медицински квалификации, придобити в чужбина - с 19% повече, отколкото година по-рано.

Най-голям брой квалифицирани кадри в провинцията идват от Украйна, България и Румъния. За тези страни отливът на специалисти е драматичен. През последните няколко години 26 хиляди румънски лекари са напуснали родината си - толкова, колкото Северен Рейн-Вестфалия обучава за 13 години, е цитиран да казва здравният министър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Рафо

Рафо

29.06.2019 | 06:28

Браво Марица, много отговорно от ваша страна . Нямам думи. Ако искате, публикувайте и списък с местата, от където децата могат да си купят дрога

Отговори
2 0
Ванко

Ванко

28.06.2019 | 23:00

Абе ще не ги натоварите и вземете всичките лекари,че да си купим после сирийски,а?

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?