Подай сигнал

Ако Нинова хване прожектора на Радев, ще даде на късо

Коментари

от Красимир Димовски 5212 прегледа 0

И рече Нинова: Да бъде светлина! Редно е най-старата партия да търси корените си дълбоко в историята. Вчера обаче лидерката дръпна направо към библейските времена. И с това постигна двоен успех: събуди лични спомени в част от електората си и даде заявка за Дух Божий. Като за първомайски митинг си беше направо божествено.

Ставаше въпрос за светлината на Радев, и по-точно за прожекторите, дето трябва да осветят тъмнотата на корупцията. И така трябва да бъде.

Само че президентът е мъж с бъдеще, а Нинова е жена с минало. Това може да се хареса на Оскар Уайлд - поне за Радев е сигурно. Идеята обаче точно червената лидерка със син корен да освети до дъно корупцията би изправила косите на всеки електроинженер и обикновен токаджия. Тъй като подобно начинание няма как да не даде на късо.

Защо досега в политическите си странствания Корнелия не освети поне с кибритена клечка корупционната тъмница? А сега се заканва направо да хване прожектора на Радев. Който прожектор трябва да е от най-мощните, от онези, дето осветяваха небето над Москва например да търсят вражески самолети.

Като летец президентът ги разбира тези неща и в бъдеще може и да ги приложи в една новосъздадена ПП, ала в сегашната червена ПП това е неприложимо. То е равностойно на самоосветяване. А да бъдеш едновременно на две места - хем осветител, хем осветен, си е квантов процес, който няма общо с елементарната политическа физика на настоящето.

Корупцията не е паралелна държава, тя е на всички нива в преходната ни действителност. И не от вчера, а от трийсетина години. Няма цвят, възраст и пол, превърнала се е в една абсурдна икономика, където бизнесът оцелява, давайки, а чиновникът наддава, получавайки. И този абсурд трябва да се сведе поне до поносими за обществото нива.

Само че това ще стане от нови хора, които разбират от осветление.

А не от осветители в поредния комедиен филм.

Коментари