Акциите на Apple ударихa тримесечно дъно, ето причината

В понеделник акциите на гиганта се сринаха с над 5% и изтриха нови 50 млн. долара от пазарната капитализация на компанията

 Акциите на Apple се сринаха до най-ниските си стойности от три месеца насам, след като в понеделник трима различни доставчици предупредиха за слаби продажби на iPhone, пише Reuters.   

Смартфоните на компанията от Купертино чупят ценови рекорди и това е една от основните причини за потенциалните клиенти в развиващи се пазари като Индия и Китай да ги пренебрегва за сметка на по-евтини алтернативи.    Apple вече предупреди, че продажбите през празничния период едва ли ще удовлетворят очакванията на Wall Street. От компанията изтъкнаха като причини отслабващите нововъзникващи пазари и утежняването на цента в чуждестранна валута. 

Lumentum Holdings, основният доставчик на технологията Face ID в най-новите поколения iPhone модели, е намалила прогнозите си за приходи със 70 млн. долара. Докладът доведе до над 5% срив в акциите на Apple, което се равнява на около 50 млн. долара от пазарната капитализация на гиганта.    Аларми за по-ниско търсене светнаха и от страна както на производителя на екрани Japan Display, така и на британския производител на чипове IQE Plc.  

Трима анализатори провидяха в прогнозите на Lumentum подсказка за редуциране на доставките от 18 на 20 млн. бройки. Те са направили своите изводи, вземайки предвид средните продажни цени за 3D части. Все пак се отбелязва и възможността Apple да е била натрупала голям инвентар от оборудване от Lumentum, но дори и така по всички личи, че продажбите на iPhone ще са по-слаби, смята Марк Калахър, анализатор в D.A. Davidson.   

Apple представи най-новите си смартфони iPhone XS, XS и XR през септември. Към днешна дата и трите са в обращение на пазара. Още при дебюта им обаче критиците обърнаха внимание, че те не превъзхождат предшественика iPhone X с нищо особено. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?