Подай сигнал

Айляк агитация на Главната! Активисти се черпят с бонбони

Активисти от конкурентни партии се черпят с бонбони в навечерието на евровота

Пловдив

от Руслан Йорданов 522 прегледа 0

„Заради празниците предизборната кампания за Европейския парламент започна едва след Гергьовден. Този вот ще бъде айляк, но наесен битката за местната власт ще бъде много трудна. Тогава ще бъде 3 в 1 - ще избираме общински кмет, районни кметове и съветници“, казва Михаил Ганчев.

Той ш​ета в шатрата на ГЕРБ на главната улица заедно с още четирима активисти. Агитационният пункт на управляващата партия е най-богато зареденият с джунджурии. Листовки все още няма, минувачите могат да получат запалки, балони, гривни, карти за игра, фланелки, пъзели, отварачки и какво ли не. Михаил подвиква на един от познатите си: „Ела да вземеш балонче за детето“. Разговорите текат в уютен битов стил.

Избирателите си беседват с агитаторите за семействата и обменят последните градски клюки

Миналия вторник десант в града направи водачът на евролистата Мария Габриел и след напрегнатия ден всички са по-спокойни. Михаил отбелязва, че хората най-често се вълнуват как да гласуват преференциално.

Съседният на ГЕРБ павилион е брандиран със знаците на Коалиция на България. Той обаче е пуст, но пък вече е облепен с плакати на водача на листата Боян Дуранкев.

„Когато е слънчево, агитацията върви по-лесно. По-добре се получава, когато си позитивен към хората, вместо да им се мръщиш“, посочва Валентина Наскова. Красивата студентка по право от Пловдивския университет пуска в действие чаровната си усмивка, докато раздава листовките на ВМРО. Обаянието <210> носи резултати.

Валентина раздава над 700 материала всеки ден на Главната. Самата тя е член на войводската партия от близо година. Избрала е ВМРО, защото я счита за най-старата партия, която си е запазила възгледите непокътнати, а също и заради хората, които е срещнала там.

Кампанията започна на Гергьовден с концерт на Илия Луков

в присъствието на водача на листата Ангел Джамбазки. Един от козовете на патриотичната партия е и пловдивският депутат Александър Сиди, който почти всеки ден идва да убеждава съгражданите си да пуснат гласа си за него.

По думите, хората най-често я разпитват за апартаменти и за имущественото състояние на патриотичните политици.

Валентина допълва, че с активистите на конкурентните партии няма сблъсъци. „Всеки е дошъл просто да си свърши работата“, усмихва се тя. Студентката е поласкана и от жеста на ГЕРБ, които дошли да ги черпят с бонбони. „Водим мирно съвместно съжителство“, коментира лаконично герберът Ганчев по повод на трогателния жест.

Как се гласува с преференция, е въпросът, който вълнува силно и електората на БСП, който посещава с желание павилиона на червената партия. „Много хора не са запознати с новите правила за преференциите и искат да им обясним“, подчертава Димитър Георгиев.

Студентът по авиационна техника и технология от шатрата вдъхва далеч повече доверие от някои от кандидатите

Авторитетно представя кандидатите и техните силни страни. Кампанията под тепетата бе открита от шефа на ПЕС Сергей Станишев, а водачът Елена Йончева ще бъде в града на 18 май. „Вчера в Пловдив дойдоха трима от кандидатите, което говори за добро отношение към „Пловдив“, смята той. Единственият пловдивчанин в соцлистата е Тодор Стоилов, който е поставен на 12-о място. Димитър е член на БСП от 4 години.

За да вземе партийна книжка, са го вдъхновили добрите идеали на червените, а освен това - способността на соцпартията да си изпълни обещанията, да следи за нередности и да обединява институциите.

Минувачите реагират различно, но малцина си позволяват да нагрубят активистите. По-скоро острите им критики са прицелени към самите партии.

Коментари