71

Зов за помощ! Най-голямата в Европа биоферма за месо и единствена у нас застрашена от ликвидация

Бети, позната от шоуто „Фермата“, стана носител на голямата награда на вестник „Марица“ – „Фермер на Тракия“

 

Най-голямата биологична животновъдна ферма в Европа, която е в България, е застрашена от принудителна ликвидация. Причината е забрана за пашуване за животните в Национален парк Рила, а ветото е наложено от Министерството на околната среда и водите, с мотив, че пасищата са захрастени. 

За това алармира днес в Пловдив, в рамките на международната конференция за биологично производство Благовеста Василиева. Тя и съпругът й Николай са основатели на първата в България сертифицирана био ферма за телешко месо, която се намира в хасковското село Горно поле, в Източните Родопи. През 2017 г. Бети, позната и от риалити шоуто „Фермата“, стана носител на голямата награда на вестник „Марица“ – „Фермер на Тракия“, в раздел „Животновъдство“. 

На снимката: Бети и Ники с три от четирите си деца по време на награждаването в конкурса "Фермер на Тракия" през 2017 г.

„В Централен Балкан има 100 хиляди декара пасища, които са заделени още през 2016 г. от Министерство на околната среда и водите. Тези пасища са спрени за отдаване на животновъдите, с мотив, че са силно захрастени и негодни за паша. Това не е така. Ако тази година този резерв от 100 хиляди декара се отпусне, животновъдите в Централен Балкан ще спрат да стачкуват, защото ще има къде да пашува добитъкът“. 

Припомняме, че в знак на протест, в началото на месец юни животновъдите от Пловдивска област затваряха в продължение на дни Подбалканския път между Карлово и Казанлък. Засега исканията им за достъп до пасища не са удовлетворени. 

„При нас, в Рила, където водим животните на паша, две поредни години атакувахме плановете за паша на Национален парк Рила и те паднаха в съда. Едното от исканията им беше за отделените пасища за местообитания на дивата коза, които са скалисти и силно захрастени, но все пак са пасища. Това са 30 процента от цялата територия на Рила. 

Ако Национален парк Рила има възможност да отдаде тези 30 процента на всички желаещи животновъди и този резерв се освободи с една заповед на министъра на околната среда, двата парка ще бъдат спасени и хората ще могат да пашуват животните сега и веднага. Иска се само политическа воля от министъра на околната среда да разреши тези 30 процента за Рила и тези 100 хиляди декара, които са отделени за Централен Балкан. Тази година някои от животновъдите имат нула разрешително за паша. Ако проблемът скоро не се разреши, ще бъдем принудени да заколим животните, каза Благовеста и уточни, че тази съдба ще имат още десетки фермери в България, а секторът на животновъдството застрашен от гибел.

Зов за помощ към обществото и молба за подпис на петиция за подкрепа на българското биологично животновъдство, отправят семейство Василиеви чрез Фейсбук профила си Дивата Ферма (Gorno Pole). Публикуваме без съкращения:

 

ЗОВ ЗА ПОМОЩ

 

ОТ ДИВАТА ФЕРМА на Бети и Ники

 

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

 

 Повечето от Вас ни познават като ментори на риалити-предаването „Фермата“, но  това  не е нашата професия, ние имаме реална ферма, която създадохме преди 30 години. Не случайно фермата ни е кръстена ДИВАТА ФЕРМА, защото оцеляването й зависи почти изцяло на ресурса от  дивата природа т.е. от ТРЕВАТА. През годините на субсидиране ние влагахме всеки лев в развитие на производството и увеличаване на стадото от редки автохтонни породи, важни за България, като не отстъпихме от принципите си да опазваме природата и животните ни да пасат по природосъобразен начин.

Сертифицирахме и фермата и производството си като Биологични. Сега сме най-голямата био говедовъдна ферма в Европа с близо 2000 бройки, отглеждаща животните си по този начин. Първата кланица и цех за преработка на био телешко месо на Балканите. Близо 11% от Био сертифицираните пасища за 2022 година в България са в нашата Ферма.

До сега Фермата ни беше стабилна и можеше да се издържа от производство. Децата ни се изучиха, създадоха си семейства и се върнаха във Фермата със свежа сила и познания. Тези са нашите приоритети, те бяха и приоритети на държавата ни през изминалите 15 години, но през последните 2 месеца държавата в лицето на Националните Паркове направи завой на 180 градуса и вече тези приоритети за тях не значат нищо, за тях най-важното се оказа разпределянето на субсидията.

В момента обаче Фермата ни се бори за физическото си оцеляване, защото ни е спрян ресурса, тоест ТРЕВАТА за лятното изхранване на животните, когато при нас липсва, а от нея зависи оцеляването на всяко тревопасно животно.

Ние смятаме, че за нашата Ферма е по-важна ПАШАТА и биологичното производство отколкото субсидията, затова заявяваме, че ще дарим за обществени инициативи цялата субсидия по Пасторализъм за 2024 година, като изключим дължимото на държавата като такси и данъци.

От своя страна държавата в лицето на ПАРК РИЛА да ни предостави пасища от резерва си, които са стръмни, захрастени и други, за да можем ние да изхраним целите си стада и да продължим производството си.

Това не искаме да става за сметка на природата, затова молим доброволци от обществото да дойдат и да наблюдават на място как на практика се осъществява  природосъобразния  начин на пашуване, без да нанасяме щети на природата.      

ДНЕС имаме нужда от  подкрепата на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО, защото именно обществото е собственик на националните паркове и неговата воля трябва да се зачита! Нека заедно да продължим да произвеждаме екологично чиста храна за нашите семейства с грижа за природата!

Петицията може да се подпише на:  https://www.peticiq.com/449035?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2pp5oZlInbwvR4Wn6oTsFJJK26fIxG3CBHyTNm6eYdayiQilj5jMBcg4U_aem_6rndQ_9FwXFFjMDxOtLVRw

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?