1553
Следвайте ни

Земеделските синдикати благодарят на служебния министър проф. д-р Христо Бозуков

viber icon

Федерацията на независимите синдикати от земеделието изрази благодарност към министъра на земеделието проф. д-р Христо Бозуков и екипа му за положените усилия за просперитета на агросектора в България в рамките на служебния кабинет на премиера Стефан Янев.

Както „Марица“ писа, на 13 декември проф. Бозуков предаде министерската щафета на Иван Иванов. От Министерство на земеделието ни предоставиха благодарственото писмо, което публикуваме без съкращения.

Уважаеми проф. Бозуков,

Уважаеми Г-н Гечев ,

Уважаеми Г-н Събев,


От името на Федерацията на независимите синдикати от земеделието с удовлетворение изразявам нашата колективна благодарност за Вашата отзивчивост, диалогичност и разбиране към проблемите на работещите в сектора – работници и служители в обслужващите звена на Министерството на земеделието, храните и горите по време на служебното Ви ръководство.

Осемте месеца на Вашия екип съвпаднаха с най- интензивния период  на вземане на политически решения и изпълнение на ангажименти и графици по всички важни политики – от Плана за възстановяване и устойчивост до финала на приемането на ОСП и изработването на Националния стратегически план. 

С експедитивност, експертност и огромно натоварване се отличава Вашия период на работа по обществената дискусия и разработването на Стратегическия план при максимално спазване на прозрачност и диалогичност със заинтересованите ключови играчи. Многобройни срещи, анализи, оценки, приложения съпстваха водените от Вас заседания на тематичните работни групи и изискваха от Вас висока експертност, дипломатичност и баланс в действията.


 С присъщата Ви човечност и последователност Вие  проведохте  срещи с нас и управителния ни орган, за да ни изслушате по всички поставени проблеми от работен порядък – нуждата от увеличение на доходите в системите на министерството при обсъждане на бюджета за 2022, условията на труд, колективното договаряне и социалния диалог. За нас това е Вашата оценка и признание за авторитета и ролята на висококвалифицираните специалисти и работниците в областта на аграрната наука, ветеринарната медицина, контрола по хранителната верига, напояването и хидромелиорациите, противоградовата защита - хората, работещи на първата линия.


С особено удовлетворение и признателност отбелязваме безусловната Ви подкрепа и съгласие към нашата дългогодишна синдикална кауза за включване на социалната условност в ОСП 2023-2027. Проявеното внимание към социалната обвързаност по време на последните  триалози от страна на България е особено положителен знак не само за работещите в отрасъла но и за милионите български сезонни работници в европейското земеделие. Спазването на трудовите и социалните стандарти е и Ваша кауза, а разбирането за включването на социалната условност от 2023 е белег за Вашата социална и политическа отговорност.


Убедени сме, че бъдещето ще ни покаже сериозната необходимост от все по-тясно съвместно сътрудничество и зачитане гласа и интересите и на работниците в земеделието, изграждане на силен автономен секторен социален диалог, в който синдикати и работодатели ще регулират отношенията си с висока ефективност за договаряне на трудовите отношения – от заплащането и социалното осигуряване, обучението и квалификацията, условията на труд и живот, работната сила. Нашата последователна, системна и експертна работа като секторна Федерация на КНСБ със всички заинтересовани страни и институции в защита интересите на работещите в системата на МЗХГ е доказала своята ефективност в решаване на социално проблемни ситуации. 


Като изразявам още веднъж и своята лична благодарност към Вас, Ви уверявам, че независимо от това каква ще бъде Вашата бъдеща професионална изява и позиция, Федерацията на независимите синдикати от земеделието остава Ваш лоялен социален партньор в името на общата ни цел за модерно развитие на стратегическия отрасъл селско стопанство.


В навечерието на най-светлите празници Ви желая здраве и благоденствие!

Нека Новата 2022 година бъде по-добра, успешна и щедра към всички!

С уважение, 

Светла Василева, Председател на ФНСЗ

Снимка от МЗ

Професор Христо Бозуков /вляво/ предава министерския пост на Иван Иванов

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?