49

Земеделците в Пловдивско пак излизат на протест, затварят карловския път

Земеделски производители от Пловдивско ще затворят с тежка техника и днес кръговото кръстовище до село Труд.  Те ще излязат за втори път на протест, който се провежда в цялата страна от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската аграрна камара. Към тях се очаква да се присъединят и зеленчукопроизводители, лозари, овощари, животновъди, както това стана и вчера.  Тогава на пътя излязоха 120 трактора, които затвориха карловския път в двете посоки.  

Очакваме днес да излязат повече машини и протестните ни действия да продължат с час повече, до 12 часа. Исканията ни остават същите, каза пред „Марица“ Людмил Работов, председател на на съюза на зърнопроизводителите от област Пловдив. 

Фермерите недоволстват от държавната политика спрямо сектора като цяло и настояват за спешно финансово подпомагане, което частично да компенсира загубите им от войната в Украйна.

Работов обясни, че протестиращите ще бъдат толерантни и ще пропускат всички коли на пожарната, полицията и линейки. 

Надяваме се всичко да мине спокойно и мирно, но провокации не са изключени. Видяхте вчера как мъж реагира, каза Работов, визирайки изнервен пътник, който поиска да мине през блокадата. В последствие той се оказал с офроуд  мотор.

Предупредили сме за нашия протест, така че всеки от пътуващите днес би трябвало да знае и да намери  начин да стигне  до работното си място навреме, каза Работов. 

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?