Пловдивският фермер Красимир Кумчев с рецепта срещу кризата

Пловдивският фермер Красимир Кумчев успя да убеди земеделския министър Десислава Танева да се въведе нова мярка в подкрепа на фермерите "на светло".  Той предложи, а ресорното министерство прие зеленчукарите да имат допълнителна финансова подкрепа, но само на база на дохода, който могат да докажат. "Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия”, аргументира се земеделският производител на брифинга на министерството вчера. 

Красимир Кумчев подчерта, че досега е предложил 6 мерки за справяне в условия на COVID-19 и запазване стабилността на сектора. 5 от тях вече са приети от правителството и действат. Сега кабинетът се е съгласил да приложи и последната - да подпомогне зеленчукопроизводството с отделни средства. 

 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за подкрепа на земеделските производители, припомни министър Десислава Танева. С част от прехвърлените средства се даде възможност за обявяване на целеви прием по подмярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Тя е насочена изцяло към подпомагане на дребни стопанства с цел повишаване на биосигурността им.

 Земеделският министър съобщи още, че вече стопаните могат да заявяват площи, ако те попадат  в новия обхват на необлагодетелствaните райони.  „Това са 60 землища, включени в НРЗ, в 11 области на страната в обхвата на директни плащания 2020. От тези 60 землища 57 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствaните райони по мярка 13.2. Освен това 3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствaни райони по мярка 13.2,  също ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро за хектар. Добрата новина е, че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1 + 1 година, по инициатива на България“, допълни още тя.

Очаква се да стартира и нова подкрепяща мярка за производителите на грозде. Те ще получат компенсаторно плащане за продукцията, която няма да може да бъде реализирана. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Григорова

Григорова

01.05.2020 | 08:05

Сега като завалят едни предложения за политическа кариера, та чак до следващите избори. Не са познали обаче. Красимир Кумчев е железен и неподкупен, пич!

Отговори
4 0

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?