Следвайте ни

Земеделци сами вземат проби за анализ на почвите

viber icon

Лабораторно оборудване за проби от почвите ще бъде въведено в Хасково. То ще е в помощ на земеделските производители. С тези проби ще се определят показателите pH на почвата, съдържание на хумус, съдържание на амониев и нитратен азот, съдържание на усвоим фосфор и усвоим калий.

Въз основа на изследваните показатели ще бъдат разработени правила и норми за торене на основните групи култури с минерални и органични торове с цел получаване на високи добиви и минимално замърсяване на почвите и околната среда. Земеделски производители от Хасковска област ще бъдат обучени в основни екологични аспекти: въздух, вода, почви; управление на отпадъците и устойчиво земеделие. Това съобщи председателят на КРИБ Хасково Стефан Димитров.

Проектът на работодателската организация и Земеделската камара в  турския град Мерич „Спасете природата, за да спасите Бъдещето“ е по Програма Интеррег - ИПП за трансгранично сътрудничество. 

 Земеделците ще могат сами да вземат проби от земите си и да извършват анализи. „Правилното пробовземане и видът на почвените анализи са от решаващо значение за успеха на всяко земеделско начинание и бизнес. Ето защо ние ще предложим на земеделски стопанства в областта възможността да следят абсолютно безплатно състоянието на почвите си и ще им дадем насоки за оптимално торене съгласно новите директиви на ЕС. Те ще бъдат насърчени да развиват устойчиво земеделие, като в същото време ще повишат добивите си“, коментира Стефан Димитров.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?