49

Земеделци на протеста в Пловдив: Сеитбата е пред провал!

Възможно е пролетната кампания да се провали. За това алармираха зърнопроизводители, които днес отново излязоха с техника на протест и затвориха кръговото движение край село Труд. "Хората нямат средства. Междуфирмената задлъжнялост е голяма. Притеснени са и банките", коментира Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от област в Пловдив. Той обясни, че са притеснени, че в един момент доставчиците на семена и торове ще спрат да им ги дават дори на консигнация. 

На протеста днес стана ясно, че те настояват и за спешни законодателни промени и трайно решаване на проблемите в сектора. Според Радослав Янков, зърнопроизводител и животновъд, исканията им не са само финансови. Те настояват трудът им да премине от трета на втора категория.

Според Янков е трудно един 65-годишен мъж да бъде качен на трактора. Всички те виждат още бюрократични спънки и смятат, че няма да успеят с внасянето на документацията по повод едно от изискванията за подпомагане, а именно - доказване в НАП, че са били на загуба през 2023 г.

Според Работов браншът е също така против либерализацията на всички стоки, които се внасят от Украйна. Той обясни, че се нуждаят от помощ 

Полиция охранява протеста. Участниците днес са повече от вчера. На място са 300 души и повече от 120 трактора. Днес протестът беше удължен с един час, както се зарекоха и земеделските производители. Те са категорични, че ще увеличават времето на блокадата всеки ден с по един час до постигане на споразумение.

Очаква се под полицейски конвой 120 трактора да потеглят от кръговото край с. Труд и да потеглят към Пловдив. Крайната им точка е кръстовището на ул. "Васил Левски" и бул. "Дунав", след което ще се върнат отново в с. Труд.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Янко

Янко

07.02.2024 | 15:45

Искате помощи, а се подигравете с хората, плащайки им рента по 30 лева на декар , а мизерници мръсни? Като ви преведат милионите, ще увеличите ли рентата от 30 на 50 лева, а кал мръсна? Брадясали, освинени, нагли, миризливи селски бекове...Жандармерия с водно оръдие имсълзотворен газ за вас. Арест и глоба. Да ви дойде акълът в дебелите мазни свински глави!

Отговори
14 0
Протест

Протест

07.02.2024 | 15:36

Към момента 15.30 Карловско шосе все още е блокирано а беше обявено до 13.00, защо се мълчи по въпроса

Отговори
9 0
989

989

07.02.2024 | 14:54

важното е да ядем гмо жито от украйна, иначе полша унищожиха 200 тона, но нашите евробоклуци дето управляват ги интересува единствено поза партер

Отговори
2 10
От кухнята

От кухнята

07.02.2024 | 13:49

Един земеделец - зърнар - земеделски производител с около 1500 дка земя - има пикап, джипка, на дъщерята джипка, синът с джипка - дизел плюс още две леки коли дизел. Карат се нон стоп - горивото се изписва на тракторите и комбайната и си тегли ДДС- то. Колкото повече - толкова повече. А тези регистрирани по ДДС какви измами въртят. НАП го нема, икономическа полиция - ХИЧ.

Отговори
24 1
Ася

Ася

07.02.2024 | 13:46

В Пловдивско , Хасковско , Димитровградско .... са земеделски производители , ама без производство. Карат само на субсидии. То не бяха плодови градини , зеленчуци....Нищо не се гледа в наашия район. Лъжат!!!! Тази от поземлената и кметовете на селата и общините не си знаят парите. А за ДДС далаверите - всички фирми им са регистрирани по ДДС. В Хасково шофьор на ТИР декларира 170 000 лева печалба. Е , откъде бе? И накрая накупиха скъпи апартаменти в Пловдив и по морето .

Отговори
27 1
Истината

Истината

07.02.2024 | 13:15

А ново Бентли искате ли?

Отговори
30 2
Намерих му цаката!

Намерих му цаката!

07.02.2024 | 13:05

Никакви пари на тези мързели да не се дават! С тези пари ще си внесем евтина и качествена пшеница от Аржентина или направо хубаво брашно от Канада! Да се освободим от зърнарите и техния терор!

Отговори
34 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?