Следвайте ни

Зеленчуците са капризни на съквартиранти, ето как да ги групираме

Правилното съжителството между тях е важно в борбата срещу насекомите

viber icon

Зеленчуците също като хората имат специфични предпочитания за съжителство със себеподобни видове. Правилното съчетание при отглеждането на различни зеленчуци гарантира доброто им развитие, респективно висок и качествен добив. Това важи и при съхраняването. Когато в едно помещение са заедно ябълки и картофи, картофите покълнват по-бързо. Това се дължи на етилена, който се отделя от ябълковите плодове. Излъчвания от корените на доматите стимулират растежа и развитието на целината.Тя вирее добре с фасул и домати.

Краставиците се развиват чудесно със зеления фасул или граха. Доматите могат да се смесят с магданоз, но не и с алабаш или резене. Алабашът е добър съсед на червеното цвекло, но не се препоръчва да се сади заедно с главесто зеле, домати, резене и майорана, защото взаимно се потискат. Салатите предпочитат морковите за съседи. Те от своя страна “се разбират” с фасула,  цветното зеле и копъра.

Чубрицата  понася само фасула, а картофите - чесън и хрян. Антагонизъм има и между фасул, лук и чесън. Правило за всички зеленчукови култури е да не се отглеждат в близост с пелин или в съседство с орехи. Препоръчва се в края на лехите  да се засадят култури, които излъчват силен аромат, летливи вещества, фитонциди и др. Те могат да се използват и като подправка, и за лечебни цели. Освен това - те стимулират растежа на културите. От голямо значение е също правилният сеитбооборот.

Различните видове зеле не се засаждат след кръстоцветни култури - алабаш, репички, ряпа и др. Праз може да се сее след всички зеленчуци, но не и след кромид. Салата се сее след всички зеленчуци. Спанакът се развива най-добре след ранни картофи, грах или фасул. Кромидът се засява след различните видове зеле, краставици или моркови. Морковите е най-добре да се сеят след различните видове зеле и след житни култури.

Ряпата се развива добре след всички зеленчуци, но не и след кръстоцветни, защото са от едно семейство. Червеното цвекло върви добре след алабаша и различните видове салати, но не и след спанак. Целината се гледа след спанак и карфиол, но не и след целина, моркови и магданоз. Зеленият фасул може да бъде засят след себе си и след зеле. Грахът не трябва да заема мястото след лук или праз - необходимо е да минат поне три години.

Краставиците понасят всички зеленчуци и нямат предпочитание към предшественика. Преди доматите не трябва да има картофи. Съжителството на различните зеленчуци има предимство и в борбата срещу множество инсекти. Растенията няма да страдат от нападението на земни бълхи, ако  репички и ряпа са в съседство с главеста салата, алабаш и домати. 

Морковената, луковата муха и луковият молец ще се принудят да избягат от  градината, ако близо до морковите има  лук и праз. Бялата зелева пеперуда не обича и не напада градина, в която зелето се отглежда смесено с домати и целина. Ако в близост с ягодите се засади  лук или праз, няма да има проблем със сивата плесен (ботритис) по тях. Когато в лехите с домати има магданоз, ще се реши проблема с появата на кафяво гниене по тях.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?