46

Зеленчуците "полудяват" от коприва, картофена вода, мая и птичи тор

Ако искате хубава реколта от зеленчуци в ранчото, може да използвате домашно приготвени торове. Те са естествени и ефектите им са доказани с годините. 

Настойка от коприва

Накиснете копривата в 3,5 литра вода. Тя трябва да е млада, без семена. Покрийте леко и оставете на слънце. Трябва да се разбърква, така че горната част да не хване плесен. След около две седмици е готова за употреба. Разредете 1 литър от разтвора в 10 литра вода и поливайте доматите в корените, като използвате 1-2 литра за всяко растение. Не използвайте този тор твърде често - достатъчно е около 1-2 пъти месечно.

Картофена вода

Използва се за наторяване на домати, особено преди и по време на цъфтежа. Цветовете се нуждаят от калий, за да цъфтят - картофите са отличен източник на калий. Полейте доматите с охладената вода след варенето на картофите - важно е тази вода да не е солена.

Мая и захар

Всичко, от което се нуждаете, е вода, мая и захар в правилните пропорции. Тази смес е не само тор, но също така помага на растението да расте и го прави по-силно и устойчивo. Напълнете кофата с топла вода (приблизително 6 литра), която обаче не трябва да e повече от 35 градуса. Добавете 15 грама суха мая и 15 супени лъжици захар. Разбъркайте добре цялата смес. Оставете да престои около 8 часа, в идеалния случай за една нощ, след което разбъркайте всичко добре. Пригответе тази смес в по-голяма кофа. Ако имате готов тор сутрин, можете да го използвате преди изгрев-слънце и да оставите другата половина за вечерта. Тази храна е отлична за краставици и домати, но може да я използвате и за други култури. Можете също да поставите този тор в пръскачка и да напръскате листата на растенията, като по този начин ги предпазвате от различни заболявания. Страхотен тор, който не струва почти нищо и все пак е много ефективен. Ако искате да имате богата зеленчукова реколта, не забравяйте да го опитате.

Птичи тор

Птичият тор действа по-добре на доматите, отколкото минералните торове: съдържа много азот и фосфор. Много е ефективно да се използва пресен домашен тор, разреден с вода. Напълнете 1/3 кофа (10 л) с птичи тор и след това напълнете вода до горе. Оставете сместа на чист въздух за 7-10 дни, след което разредете 500 мл от сместа в 10 литра вода. Използвайте тази течност в количество 5-6 литра на 1 кв. метър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?