2374

Зеле, домати и краставици поевтиняха до 14% за седмица

На годишна база увеличението на родните и вносните зеленчуци е от 35 до 50 на сто

Седмичните ценови изменения при търговията на едро с основните плодове и зеленчуци преобладават в посока надолу. Зелето, българските и вносните домати, оранжерийните краставици и черешите се предлагат между 1,1 и 13,6 процента по-евтино в сравнение със седмица по-рано. Цената на картофите остава без промяна, а леко поскъпване е налице само при ябълките и вносните краставици - респективно с 1,5 и 2,7 процента. Това сочи седмичният оперативен анализ на Министерството на земеделието. 

Към 10 юни 2022 г. средните цени на едро на доматите (български оранжерийни и вносни), вносните краставици и картофите бележат ръст от 35,5 до 50 процента на годишна база. По-слабо е годишното увеличение на цените на оранжерийните краставици (с 2,8%) и черешите (с 10,9%). От друга страна, зелето и ябълките са поевтинели съответно с 11,4 и 12,4 процента.

Средно за страната се отчита поевтиняване на слънчогледа със 7,3% на седмична база и поскъпване на царевицата с 0,8%. Средната изкупна цена на хлебната пшеница се повишава с незначителните 0,1%, докато тази на фуражната пшеница се понижава с 0,1%.

Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, цените на основните зърнени и маслодайни култури са нараснали в границите от 35,8 (слънчоглед) до 84,5 процента (фуражна пшеница).

От аграрното ведомство отчитат, че към 9 юни 2022 г. засадените открити площи с домати, пипер, краставици, дини и пъпеши са в границите от 13,7 до 45,8 процента под нивата от преди една година, като най-значителен спад е налице при краставиците. При картофите също се отчита намаление, но слабо - с 1,5%. От друга страна, засадените площи с ягоди и зеле са съответно с 5,8 и 69,7 процента над миналогодишните. На този етап добитите количества картофи и ягоди са респективно с 56,7 и 12,9 процента по-малко на годишна база, като и при двете култури се отчитат по-ниски средни добиви от декар. В резултат на по-големия размер реколтирани площи продукцията от зеле бележи ръст от 20,7% спрямо аналогичния период на 2021 г. От началото на годината до сега в оранжериите са произведени с 12,5% повече домати на годишна база и с 37,5% по-малко краставици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?