Следвайте ни

Затягат обръча срещу контрабандата: Затвор за търговия с нелегални препарати

Мярката е заложена в проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс

viber icon

Производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита ще се криминализира. Драстичната мярка е заложена в проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, одобрен от правителството. Предвидено е и наказание до 4 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 4 хил. лв. за пренасяне на продукти за растителна защита през границата на страната, когато извършеното не представлява маловажен случай и е в нарушение на установения ред.

„През последните години в практиката се наблюдава зачестяване на случаите на нелегален внос и разпространение в страната на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Тези продукти съдържат забранени за употреба в Европейския съюз и в България субстанции, които са опасни за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дългосрочно негативни последици за околната среда“, пише в мотивите към проекта.

„Марица“ многократно е алармирала за търговията с фалшиви и нелегални препарати за растителна защита, включително и по интернет, а процесът там е неуправляем. Ментетата, както и тези, които за забранени в ЕС, най-често се внасят у нас от Турция, Гърция, Русия и Украйна и се продават на многократно по-ниски цени от оригиналите. Нелегалните копия са без етикет или със стикер, който не отговаря на изискванията на Закона за защита на растенията. Засичани са също и препарати, които са излезли от употреба, както и забранени за продажба в страните от общността. Химикалите влизат у нас или под формата на малки опаковки, готови за продажба, или големи пратки от 5 до 100 тона, които се препакетират и продават.

Земеделски производители обаче недоумяват защо, след като търговията и приложението на неразрешени за употреба в ЕС продукти за растителна защита се криминализира, в същото време пазарът ни е залят с турски зеленчуци, които се третират със забранени у нас и в Европа субстанции. По тази логика трябва да се забрани вносът им от Турция. Фермери, които тайно пръскат с такива химикали, признават, че някои от тях не само че са по-ефикасни от разрешените, но са и доста по-евтини. Специалисти са на мнение, че няма безвредно активно вещество, дори и в позволените пестициди, и цитират крилатата фраза на древния швейцарски учен Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз: „Дозата прави отровата“.

Преди време нелегални химикали бяха открити в гараж в с. Ягодово. В него се е извършвало преопаковане на торове и пестициди. При съвместната акция между полицията и Агенцията по храните бяха намерени различни опаковки от фолио и 5-литрови туби без етикет.  Голяма част от тях се оказаха ментета, а останалите - с изтекъл срок на годност. Близо до Пловдив са засичани и фалшиви хербициди и инсектициди, имитации на световни фирми.

 

Фалшиви пестициди заливат Европа

Над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди бяха конфискувани в Европа през 2019 г. в резултат на международната операция SILVER AXЕ ІV. Тя се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). България за втори път участва в тази операция. Освен БАБХ в нея се включиха Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“.  В резултат от извършените проверки във вътрешността на страната ни в рамките на операцията бяха задържани 6368 литра и 4334 кг нелегални ПРЗ, които са многократно повече от тези през предходната година. В нерегламентиран склад в област Пазарджик бяха задържани 2304 литра и 1824 кг  неразрешени ПРЗ без етикет на български език, 955 л и 271 кг неразрешени ПРЗ с етикет на български език, 137 л и 1410 кг ПРЗ с изтекъл срок на годност и 149.5 л и 353 кг неправомерно преопаковани ПРЗ.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай