Следвайте ни

Затягат контрола при етикетирането на имитиращите продукти

viber icon

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите.

С предложените изменения производителите се задължават да ​пишат на етикета на продукт или приготвена храна с имитиращи ​съставки наличието на так​ива. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването ​трябва да се изпълнява, като информацията за вложения имитиращ продукт да ​е налична на мястото на продажбата или предлагането.

С проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус. В него са включени международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в наредбата през 2018 г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и с ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване на качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.

Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване на търсенето на сурово мляко чрез стимулиране на употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

​Становища по ​проекта на наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г. включително.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?