46
Следвайте ни

Затягат контрола на европарите, може да спрат износа на дървесина

viber icon

„Политиката, която ще следваме, е на пълна прозрачност. Нашата цел е да има по-голяма отчетност и повече контрол, както и да няма съмнения за злоупотреби при управлението на европейски средства.” Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при представянето на приоритети на Министерството на земеделието в работата си пред ресорната комисия на Народното събрание.

Важна задача пред нас е завършването на Националния стратегически план, по който се работи от началото на 2020 г., и по-голямата част от него вече е разгледана от Тематичната работна група. Това, което трябва да се направи сега, е да бъдат намерени допирните точки с приоритетите в подписаното коалиционно споразумение и ако има нужда, той да бъде моделиран.

Споразумението е основният документ, който ръководи политиката на министерството. Стратегическият план за новата Обща селскостопанска политика не беше внесен до края на 2021 г., като нашият план е до края на февруари или март да сме готови, защото има още заседания на тематичната работна група. Предстоят едни от най-спорните теми по отношение на таваните и субсидиите. Ще бъде направен преглед и на някои от интервенциите, ако те не отговарят на записаното в коалиционното споразумение, и може да има промяна и в тази посока. Крайната цел е да бъде създаден добър продукт, който българските земеделски производители и фермери очакват, подчерта министърът. 

Относно субсидиите той изтъкна, че в коалиционното споразумение е точно посочено какъв да е и този ангажимент, който ще бъде следван.

Предстои тази седмица да бъдат проведени разговори с представителите на земеделските производители, на които основен фокус ще е обсъждането на Националния стратегически план. По отношение на работата на асоциациите е представен проект на Наредба за браншовите организации, която може и да бъде подготвена като закон. Тази идея предстои да бъде обсъдена и на политическо ниво, като крайното решение ще бъде взето от Коалиционния съвет.

По bTV министър Иванов съобщи, че до края на месец януари ще се търсят механизми за нормализиране цената на дървата за огрев в страната. Според него освен спекулата има  и обективен елемент за поскъпването им, като например скока на горивата. Той е категоричен, че ако е необходимо, ще се наложи мораториум. Възложил е да бъде изготвена справка каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат реализирани зад граница. Ако този процент е висок  и би имал отражение върху крайната цена, ще се премине към крайната мярка.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?