46

Защо се махат долните листа на доматите

Долните листа на доматите трябва да се премахват в определена фаза от развитието на зеленчука. Причините за това са няколко. На първо място, този метод позволява да се подобри циркулацията на въздуха и да се улесни достъпът му до първите плодове.

Второ, поради постоянното проветряване на повърхността на почвата не се задържа влага. Именно излишната влага често е причина за развитието на гъбични заболявания при доматите, а долните листа са първите, които ще бъдат атакувани от тези вредители. Най-опасните болести за доматите са фитофтора (мана по доматите) и кафяви петна - възникват именно поради високата влажност.

На трето място, подрязването на долните листа предотвратява прекаленото им сгъстяване. След него плодовете по-добре се осветяват от слънцето, благодарение на което по-бързо узряват и стават по-вкусни. Премахването на долните листа трябва да се извърши тогава, когато започнат да растат първите плодове. По-ранно подрязване на листата не се препоръчва, защото в етапа на цъфтеж и завързване плодната китка получава необходимите хранителни вещества от листата. След това плодовете започват да ги синтезират самостоятелно.

Късат се листата до първата плодоносеща китка. При възрастни растения обикновено до 30 см от стъблото под първата плодна китка се оголва. Резитбата е най-добре да се извършва в слънчеви сутрини, за да може доматите бързо да подсушат и да затворят местата на срязване. Не е необходимо да се отстраняват всички листа наведнъж. Препоръчително е да се направи това постепенно, като се премахват по две листа наведнъж. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?