Следвайте ни

Защо листата на доматите в градината се усукват и как да спасите реколтата

viber icon

Много от градинарите си задават един и същи въпрос, а именно защо листата на доматите не спират да се усукват. Причините за това са няколко. Ние ще посочим всяка от тях и ако предприемете незабавни мерки, то вероятността да спасите вашите растения е много голяма.

Ето какви са основните причини за усукването на доматените листа, пише www.actualno.com.

Неправилно поливане

Когато в почвата липсва достатъчно влага, растението започва да търси начин за оцеляване. Ако температурите са високи, а влажността в почвата ниска, тогава се получава това усукване, с цел да се намали площта на изпарение. Когато обаче забравите да полеете растенията и почвата се напука, вероятността кореновата му система да се повреди, е много голяма. Тогава е най-добре да се ориентирате към колтучене.

Недостиг на хранителни вещества

Ако в почвата има недостиг на хранителни вещества, листата на растението започват да се усукват надолу. Това е индикатор за кореново гниене. То обикновено настъпва след прекомерно поливане. Недостиг на микроелементи Недостигът на микроелементи в почвата води до усукване на листата, намиращи се в най-долната част на растението. При този вид деформация на листата се наблюдава и пожълтяване.

Вирус

Листата, намиращи се в горната част на растението, се усукват. Това може да се случи само на едно, две или повече растения, но не е задължително да обхване всичките. Когато прибирате реколтата, за предпочитане е да изхвърлите самото растение.

Листни въшки

Ако забележите, че върховете на листата започват да се извиват надолу, знайте че е настъпил моментът за третиране на растенията срещу листни въшки. Листните въшки се хранят с течността, намираща се в листата. Те няма да се изправят и да върнат първоначалната си форма. След време ще изсъхнат и това ще рефлектира върху реколтата.

Гъбично заболяване

То засяга листата на растението и променя цвета им. Те, най-напред, стават ръждиви и след това пожълтяват. Нужно е да се вземат незабавни мерки, иначе е много вероятно да се стигне до унищожаването на доматения корен.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?