49

Засейте поне 5 билки на терасата

Дори и да смятате, че не можете да отгледате нищо освен кактус, ако засадите билки на терасата или кухненския си прозорец, ще останете приятно изненадани от това колко лесно е отглеждането им. 

Освен красиви, тези растения са и полезни. Наред с това е удобно винаги подръка да разполагате поне с 5 пресни, свежи и ароматни билки. Най-благоприятният за отглеждането им  период е март-октомври, когато има достатъчно естествена светлина и не е необходимо друго осветление. 

Розмарин

Поставено на южен прозорец, растението ще се развива много добре. Поставете семената в саксия и поливайте рядко, като внимавайте водата в чинийката му да не застоява. Ароматът на розмарина оказва благоприятен ефект при запушен нос, а чаят отпуска нервната система и помага за добрия сън, овлажнява и тонизира кожата.

Мента

Мента може да си засеете от клонки или семена в саксия на прозореца или на терасата. Вирее добре на температура 22-25 градуса, важно е почвата да е влажна, защото сухият въздух не <210> се отразява добре. Благоприятен ефект ментата оказва върху храносмилането, но и намалява отоците и болката. Чаят от мента е препоръчителен при грип и настинка, лош дъх и газове, главоболие и стрес.

Босилек

Тази подправка е много популярна за приготвянето на средиземноморски ястия и летни салати. Може да я засадите от семена или разсад в началото на месец април.  Предпочита влажна почва и поливана на 3/5 дни. Необходимо е да прекършите клончетата, когато достигнат височина от 10 см, за да расте храстчето на обем. Лилавите сортове босилек имат по-силен аромат от зелените, а преди цъфтеж миришат още по-силно.

Риган

Риганът се засажда през месец март от семена в саксия, поставена на слънчев прозорец. Полива се, когато почвата е видимо суха. Това е много полезна за здравето билка, защото предотвратява клетъчното увреждане, лекува болки в мускулите и е известна като антибактериален агент. Чаят от риган може да се пие ежедневно.

Маточина

Маточината има много приложения. Тя е ароматна лечебна, козметична и кулинарна билка. Пресните й листа се използват към различни салати или подправка за риба, а изсушена е чудесна за чай. За да расте маточината, е добре да е поставена на прозорец, за да е огряна от слънцето. Обича редовното поливане. Растението нараства бързо и затова е необходимо да се подрязва редовно. Чаят от маточина се препоръчва при тревожност и безсъние. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

30.08.2022 | 09:47

БЛАГОДАРЯ и много ПОЛЕЗНО

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?