Следвайте ни

Засадете чери домати на балкона през май, за да жънете богата реколта лятото

viber icon

Чери доматите виреят почти във всякакви условия. За да им се насладите, не нужно да има своя собствена градина. Те могат да растат перфектно на балкона, но без саксията ви да отговарят на определени условия, за да получите пълна плодови вкусове и аромати, няма да се получи. Тъй като чери доматите не обичат студа, месец май е най-подходящото време за тяхното засаждане, пише damski-klub.com.

Как да засадим чери доматите?

Технологията на производство на чери доматите е подобна на тази при обикновения домат. Обикновено на 1000 м2 се засаждат 3000 растения, колкото и обикновените домати. Грижата за посевите е идентична с тази на обикновените домати, но чери доматите имат много по-висок добив, сладък вкус и са подходящи и за украса. Освен това отглеждането им не изисква особено много усилия и можете да си ги засадите дори и на балкона.

Ако нямате намерение да засаждате огромни площи с чери домати, ето как можете да ги засадите в домашни условия.

За начало, на доматите им трябва много слънце, минимум 6-8h дневно — следователно балкон с ориентация на юг или югозапад е идеален за отглеждане на домати. В противен случай, растението е ще се развие слабо, а добивът ще бъде лош. Внимателно изберете контейнера, в който да се засадят на семената. Чери доматите се чувстват достатъчно добре и в големи саксии, с дълбочина от поне 20-25 см, защото тогава растението ще расте по-добре. 

В допълнение към пластмасовите и керамични саксии, за засаждане на чери домати ще служат и старите бъчви и дървени кутии. Съдовете се подготвят, като на дъното се поставя порест материал (като камъни или парчета от тухли), като преди това се пробива дъното на саксиите /ако вече не са пробити/ за да се осигури необходимото отводняване. Тази стъпка е важна, защото доматите в противен случай много бързо ще изгният в прекалено влажна земята.

Начинаещите любители градинари е най-добре закупят готов разсад от домати. Имайте предвид, че за трансплантация са нужни здрави стебла със зелен цвят, с дебели стъбла около 1 см и височина около 25 cm. Напълнете саксията до около половината с компост от пръст и торове и поставете в така подготвената почва разсад (като накрая леко укрепите стеблото с още земя). Към върха на саксията попълнете още веднъж почвата с пръст и тор. Може да вържете доматите и за дървен кол, за да се гарантира тяхната устойчивост.

Когато ги привържете към дървени колове, имайте предвид, че трябва внимателно да привържете стъблото, за да не го нараните. Ако сте решили да си направите разсад на чери домати от семена, засадени по-рано, не ги оставяйте на балкона, а ги приберете на топло у дома. Температурата, на която трябва да растат тези домати е минимум 18 – 25 градуса, като изчаквате времето да се затопли достатъчно, за да ги изнесете на балкона. Когато растението започва да расте, най-добре се уверете, че сте го укрепили достатъчно, тъй като ако стеблото падне в почвата може да започне да гние от влагата.

Защитата по време на производството е същата като при обикновените домати. Така че, като цяло може да се каже, че тези сортове са много устойчиви на болести, но има и сортове, които трябва редовно да се защитават. Необходимо е да се знае, че семената от хибридните сортове не е препоръчително да се използва през следващата година, тъй като добива ще бъде минимален. Ето защо, за най-добрите хибриди, които имат до 150 плодове на клон, семената трябва да се подновяват всяка година.

След като сте засадили доматите, важно е да знаете, че те трябва да се режат. Стъблото може да пусне 10 — 12 разклонения, които на открито се редуцират до 5 – 6. От друга страна можете да оставите 7 или 8 клона, които при достатъчно наторяване, могат да ви донесат една наистина добра реколта.

Доматите, освен това се нуждаят от редовно поливане, но не прекалявайте с водата. Използвайте пръста си, за да се провери дали земята е влажна. Също така, домати обичат много тор и трябва да се торят с органични торове при развиването на плодовете и особено когато плодовете започват да узряват. Берат се от август до октомври. 

Ако решите, че искате да отглеждате домати и през зимата, вариант е да ги засадите през октомври – ноември, за да можете да берете първите плодове през февруари – март. Напомняме ви обаче, че те се нуждаят от висока влажност, топлина поне 20 градуса и поне 6 – 8 часа слънцегреене. Ако не сте сигурни, че можете да осигурите тези условия за вашите домашни чери домати, по-добре е да оставите засаждането им за късната пролет. И ще се наслаждавате на наистина отличен вкус и добра реколта в домашни условия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?